Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Általános sztrájkkal fenyegetőznek a román közalkalmazottak

Általános sztrájk kirobbantását helyezték kilátásba szerdán Romániában a közalkalmazottak szakszervezetei.

A dolgozók érdekvédelmét ellátó szervezetek haragját az váltotta ki, hogy a kormány megtagadta a pedagógusok 50 százalékos azonnali béremelését, noha erről a parlament is elfogadott egy törvényt. A kabinet kedden halasztotta el jövő év áprilisára a béremelést.

Szerdán a legjelentősebb szakszervezeti tömörülések vezetői úgy nyilatkoztak, hogy a közszférában dolgozók szolidárisak pedagógus-kollégáikkal, és ezért közös tiltakozási akciókat terveznek. Marius Nistor, a Spiru Haret oktatási szakszervezet vezetője kijelentette: nagy valószínűség szerint a tanárok már hétfőtől felfüggesztik meghatározatlan időre a munkát.

A munkabeszüntetésre viszont a köztisztviselők és az egészségügyben dolgozók is készen állnak. Marius Petcu, a CNSLR Fratia szakszervezeti tömb vezetője elmondta: amennyiben a kormány november 20-ig nem tesz eleget bérnövelési követeléseiknek, készen állnak arra, hogy megbénítsák a teljes közszférát egy általános sztrájkkal, amelyben a tanárok mellett az egészségügyben dolgozók és a köztisztviselők is részt vesznek.

Calin Popescu Tariceanu kormányfő úgy véli, hogy nem a sztrájkok jelentenek megoldást. Közölte: megkérte az oktatási minisztert, kezdeményezzen párbeszédet a tanárokat képviselő szakszervezetekkel, amelyeket felelősségre intett.

A román kormány azért halasztotta el a béremelést, mert Tariceanu szerint a tanárok keresetének 50 százalékos emelése súlyos gazdasági válságot okozott volna Romániában. Hasonló álláspontot fogalmazott meg a Nemzetközi Valutaalap is.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter