Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Andor: Gátlástalan populisták keltenek hangulatot

Gátlástalan hangulatkeltés folyik a bevándorlók ellen az uniós társállamokból érkező munkavállalókat megillető szociális juttatások körüli vitában, pedig Németország a munkaerő szabad áramlásának nagy haszonélvezői közé tartozik - mondta a Spiegel Online német hírportálon csütörtökön megjelent interjúban az Európai Bizottság (EB) foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős tagja.

Andor László szerint választások vagy gazdasági válság idején a populisták nagyon könnyen kelthetnek hangulatot a bevándorlók ellen, és vannak "gátlástalan politikusok", aki tőkét kovácsolnak a lakosság félelmeiből és támadják az EU-t, amiért bizonyos országokat felvett tagjai közé.

Mindez gyakran a bevándorlási célország fejlettségéből, a magas bérekből táplálkozó "felsőbbrendűségi érzésből fakad", ami "nagyon távol áll az EU szellemiségétől és az uniós jogtól" - mondta.

Nem lehet eltagadni, hogy a bevándorlás gondokat is okoz - mondta a felvetésre, hogy több nagyvárosban, például a Ruhr-vidéki Duisburgban feszültséget okoz, hogy egyes negyedekben jelentős számban élnek munkanélküli, szociális ellátásra szoruló és többnyire képzetlen románok és bolgárok.

Ugyanakkor a lakóhely szabad megválasztása valamennyi uniós állampolgárt megillető jog, az egységes piacot pedig azért hozták létre, hogy mindenkinek legyen lehetősége a boldogulásra, és "a mobilitásból mindenki profitál" - emelte ki.

Profitál a vállalkozó, aki máshogy nem találna munkaerőt, és a kibocsátó ország is, hiszen a munkavállaló a bére jelentős részét haza utalja, és több munkatapasztalattal tér vissza. A befogadó országban a bevándorlás révén gyorsabban növekedik a gazdasági teljesítmény, és erősödnek a szociális ellátó rendszerek, mert a külföldi munkavállalók több adót fizetnek, mint amennyi szociális juttatásban részesülnek - fejtette ki az uniós biztos.

Hangsúlyozta: "erkölcsileg megvetendő", ha az uniós polgárok rovására akarják a szociális kiadásokat a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni egy olyan országban, mint Németország, amely a munkaerő szabad áramlásának legnagyobb haszonélvezői között van.

Az EB nem akarja, hogy az uniós bevándorlók a németországi tartózkodásuk első napjától jogosultságot kapjanak szociális ellátásra. Ugyanakkor nem fér össze az uniós joggal a német munkanélküli ellátás leggyakoribb formája, az úgynevezett Hartz IV típusú segély szabályozásából az az elem, amely automatikusan kizárja az ellátásból az uniós társállamokból újonnan érkező bevándorlókat - mondta Andor László.

Az a helyes eljárás, hogy minden egyes esetet külön megvizsgálnak - tette hozzá. A brüsszeli bizottság nem tervez kötelezettségszegési eljárást Németország ellen. Amennyiben az Európai Unió Bírósága előtt rendeződik a helyzet, a bizottságnak nem lesz tennivalója az ügyben - mondta.

A szegénységi - a munkavállalás helyett a szociális segélyek megszerzését célzó - bevándorlásnak is nevezett szociális turizmus körüli vita a román és bolgár állampolgárok uniós munkavállalási korlátozásainak megszűnése miatt alakult ki Németországban. A diskurzus fő irányát a bajor konzervatív CSU adta meg, a párt szerint az "aki csal, az repül" elvet követve szigorítani kell a bevándorlási szabályokon. A bajor konzervatívokat ezért a megfogalmazásért széles körben jobboldali populizmussal vádolták.

Angela Merkel kancellár, a CSU testvérpártja, a CDU elnöke szerint a tagállami ellátórendszerek különbségei miatt az EU-ban valós veszély a szociális turizmus. A munkaerő szabad áramlásának uniós alapelvét ugyan nem szabad megkérdőjelezni, de "nem szabad szemet hunyni a szociális visszaélések felett" - mondta a kancellár szerdán a nagykoalíciós kormány programját a Bundestagban, a törvényhozás alsóházában ismertető beszédében.

Egyelőre nem látni, milyen intézkedésekre van szükség ezen a területen - tette hozzá Angela Merkel, rámutatva, hogy a német jogi helyzet ellentmondásos, és ezért be kell várni az Európai Unió Bíróságának állásfoglalását.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter