Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Andor: Gátlástalan populisták keltenek hangulatot

Gátlástalan hangulatkeltés folyik a bevándorlók ellen az uniós társállamokból érkező munkavállalókat megillető szociális juttatások körüli vitában, pedig Németország a munkaerő szabad áramlásának nagy haszonélvezői közé tartozik - mondta a Spiegel Online német hírportálon csütörtökön megjelent interjúban az Európai Bizottság (EB) foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős tagja.

Andor László szerint választások vagy gazdasági válság idején a populisták nagyon könnyen kelthetnek hangulatot a bevándorlók ellen, és vannak "gátlástalan politikusok", aki tőkét kovácsolnak a lakosság félelmeiből és támadják az EU-t, amiért bizonyos országokat felvett tagjai közé.

Mindez gyakran a bevándorlási célország fejlettségéből, a magas bérekből táplálkozó "felsőbbrendűségi érzésből fakad", ami "nagyon távol áll az EU szellemiségétől és az uniós jogtól" - mondta.

Nem lehet eltagadni, hogy a bevándorlás gondokat is okoz - mondta a felvetésre, hogy több nagyvárosban, például a Ruhr-vidéki Duisburgban feszültséget okoz, hogy egyes negyedekben jelentős számban élnek munkanélküli, szociális ellátásra szoruló és többnyire képzetlen románok és bolgárok.

Ugyanakkor a lakóhely szabad megválasztása valamennyi uniós állampolgárt megillető jog, az egységes piacot pedig azért hozták létre, hogy mindenkinek legyen lehetősége a boldogulásra, és "a mobilitásból mindenki profitál" - emelte ki.

Profitál a vállalkozó, aki máshogy nem találna munkaerőt, és a kibocsátó ország is, hiszen a munkavállaló a bére jelentős részét haza utalja, és több munkatapasztalattal tér vissza. A befogadó országban a bevándorlás révén gyorsabban növekedik a gazdasági teljesítmény, és erősödnek a szociális ellátó rendszerek, mert a külföldi munkavállalók több adót fizetnek, mint amennyi szociális juttatásban részesülnek - fejtette ki az uniós biztos.

Hangsúlyozta: "erkölcsileg megvetendő", ha az uniós polgárok rovására akarják a szociális kiadásokat a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni egy olyan országban, mint Németország, amely a munkaerő szabad áramlásának legnagyobb haszonélvezői között van.

Az EB nem akarja, hogy az uniós bevándorlók a németországi tartózkodásuk első napjától jogosultságot kapjanak szociális ellátásra. Ugyanakkor nem fér össze az uniós joggal a német munkanélküli ellátás leggyakoribb formája, az úgynevezett Hartz IV típusú segély szabályozásából az az elem, amely automatikusan kizárja az ellátásból az uniós társállamokból újonnan érkező bevándorlókat - mondta Andor László.

Az a helyes eljárás, hogy minden egyes esetet külön megvizsgálnak - tette hozzá. A brüsszeli bizottság nem tervez kötelezettségszegési eljárást Németország ellen. Amennyiben az Európai Unió Bírósága előtt rendeződik a helyzet, a bizottságnak nem lesz tennivalója az ügyben - mondta.

A szegénységi - a munkavállalás helyett a szociális segélyek megszerzését célzó - bevándorlásnak is nevezett szociális turizmus körüli vita a román és bolgár állampolgárok uniós munkavállalási korlátozásainak megszűnése miatt alakult ki Németországban. A diskurzus fő irányát a bajor konzervatív CSU adta meg, a párt szerint az "aki csal, az repül" elvet követve szigorítani kell a bevándorlási szabályokon. A bajor konzervatívokat ezért a megfogalmazásért széles körben jobboldali populizmussal vádolták.

Angela Merkel kancellár, a CSU testvérpártja, a CDU elnöke szerint a tagállami ellátórendszerek különbségei miatt az EU-ban valós veszély a szociális turizmus. A munkaerő szabad áramlásának uniós alapelvét ugyan nem szabad megkérdőjelezni, de "nem szabad szemet hunyni a szociális visszaélések felett" - mondta a kancellár szerdán a nagykoalíciós kormány programját a Bundestagban, a törvényhozás alsóházában ismertető beszédében.

Egyelőre nem látni, milyen intézkedésekre van szükség ezen a területen - tette hozzá Angela Merkel, rámutatva, hogy a német jogi helyzet ellentmondásos, és ezért be kell várni az Európai Unió Bíróságának állásfoglalását.
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter