Átmenetileg 50 órára emelnék a heti munkaidőt a németek "/>
Megjelent: 15 éve

Átmenetileg 50 órára emelnék a heti munkaidőt a németek

Egyes német gazdasági vezetők radikális mértékben, 35-ről 50 órára szeretnék emelni a heti munkaidőt, legalábbis időlegesen. Véleményük szerint csak így lehetne megakadályozni a munkahelyek külföldre települését.

"Ha Németországban szeretnénk tartani a munkahelyeket, akkor időlegesen át kellene térni az 50 órás munkahétre" - mondta el a Bild Zeitungnak Klaus Zimmermann, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) elnöke.
Hasonlóan vélekedett Ulrich Ramm, a Commerzbank gazdasági elemzője. Szerinte egy időre érdemes lenne bevezetni a heti 50 órát, s egy idő után ismét vissza lehet térni a normál kerékvágásba.
Michael Hüther, a Német Gazdaság Intézetének (IW) igazgatója a munkaidő rugalmassá tételét szorgalmazta. Eszerint a cégek lehetőséget kapnának arra, hogy szükség esetén heti 40 óránál lényegesen többet is dolgoztathassák alkalmazottaikat.

Mint ismert, a német munkaadói oldal újabb és újabb lépésekkel és javaslatokkal áll elő annak érdekében, hogy meg lehessen akadályozni a munkahelyek Kelet-Európába vagy Ázsiába települését. Nemrég a Siemens két egysége esetében döntött úgy, hogy visszaáll a 40 órás munkahétre, illetve bizonyos juttatásokat megvon a dolgozóktól. A kibontakozó vita nyomán felmerült a szabadság idejének rövidítése is.

Szakértők mindeközben arra is figyelmeztetnek, hogy a munkaidő térítésnélküli növelése, illetve a juttatások megkurtítása deflációs folyamatokat indíthat be, visszaeshet a vásárlóerő. Japánban például a bércsökkentés politikája olyan mértékű deflációt váltott ki, amelyből máig sem lábalt ki az ország.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek