kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Az állami rendszerben is dolgozniuk kell a magánegészségügyben részt vevő orvosoknak

Az új tervezet szerint a magánellátásban dolgozó orvosok is kénytelenek lesznek ügyeletet vállalni az állami rendszerben.

Az állami rendszerben is dolgozniuk kell a magánegészségügyben részt vevő orvosoknak-

A kormány azt akarja bevezetni, hogy a tisztán magánellátásban dolgozók is - mintegy adó, vagy tizedként - havi 20 órát dolgozzanak az állami ellátásban, az Egészségügyi Jogállási törvény alapján, annak hatálya alatt - írja Facebook-oldalán Kunetz Zsombor orvos, akinek bejegyzését a Telex szemlézte.  Mint a portál írja, a kormány honlapján megjelent tervezet egyik módosítása változtatna az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek, és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről szóló 64/2011. (XI. 29.) NEFMI rendeleten.

A portál megtudta, hogy a szakorvosoknak eddig is folyamatos továbbképzésen kellett részt venniük, hogy tudásokat naprakészen tartsák és ismerjék az új eljárásokat. Eddig ezt úgy tudták teljesíteni, hogy 5-5 éves továbbképzési ciklusokban 250 pontot gyűjtöttek össze elméleti és gyakorlati képzéseken. A gyakorlati továbbképzéseken 250 pontból 100 pontot lehetett elérni. A szakorvosok saját munkahelyükön, a magánellátásban is teljesíthették, ha azon a szakterületen dolgoztak.  Egy évnyi munka 20 pontot ért, így 5 év alatt lehetett megszerezni 100 pontot, míg a gyakorlati képzés teljesítéséhez elég volt 60 pont elérése, tehát 3 évnyi munka is.

A rendelet módosítása a magánpraxisban dolgozók számára is előír havi 20 óra szakmai gyakorlatot az állami egészségügyben. Amennyiben ügyeletben végzik ezt, elég a havi 10 óra is. Ez egy év alatt összesen másfél hónapnyi munkaidőt jelent egy állami egészségügyi szolgáltatónál. A Telex szerint ezt valószínűleg nem egyben kell ledolgoznia az orvosoknak, a szükséges pontszám elérése érdekében ők oszthatják be, hogy mikor tudnak vállalni rendelést vagy ügyeletet. Az orvosok többsége várhatóan inkább ügyeletet vállal majd, hogy hamarabb teljesítse a kvótát. 

Tisztázásra szorul, hogy miként kompenzálható, hogy a szakorvosok esetleg kiesnek a magánszolgáltatótól, vagy hogy egy magánszolgáltatóval szerződésben álló orvos hogyan kerül az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alá.

A társadalmi egyeztetésre küldött jogszabályszöveg szerint az új szabályokat elfogadásuk esetén a 2023. január 1-jén folyamatban lévő továbbképzési időszakokra kell alkalmazni.

 

Telex

fotó: unsplash

  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felmérés: Emiatt félnek az állásinterjúktól a dolgozók leginkább

A tíz leginkább szorongást okozó helyzet közül nyolc munkahelyi környezethez kapcsolódik. Teljes cikk

Itt ellenőrizhetjük a leggyorsabban, hogy szabályosan foglalkoztat-e munkaadónk

A NAV telefonos alkalmazásában többek között az adószámla is lekérdezhető. Teljes cikk

Csaló WhatsApp hívások: már a HR tanácsadók nevével is visszaélnek

A cég a szükséges jogi lépéseket és a rendőrségi feljelentést is megtette. Teljes cikk