Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Az állások 60 százaléka kapcsolatok útján talál gazdára

Hazánkban a pozíciók mintegy 60 százalékát személyes ismeretség révén töltik be a cégek. A kapcsolati háló pedig az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válik - írja az Inforadió.hu.

Egyre fontosabb a kapcsolati háló az álláskereséskor, mivel a felmérések azt mutatják: 10 állásból 6-ot személyes ismeretség révén töltenek be. Cservenyák Tamás, a DBM Magyarország ügyvezető partnere úgy látja: a karrier és az életkor előrehaladtával már leginkább a kapcsolati tőke a meghatározó egy állás megszerzésnél. A meglévő kapcsolatok leginkább az idősebb álláskeresőknek lehetnek életbe vágóan fontosak. Ők ugyanis az állásközvetítőkön keresztül egyre kisebb eséllyel jutnak jó állásoz - tette hozzá Cservenyák Tamás.

A networking folyamat

A kapcsolatrendszer építésére egyébként számos lehetőség adódhat. A munkahelyről érdemes szakmai konferenciákra, egyesületi rendezvényekre járni, emellett a sportolás, a civil szervezetekben való részvétel is sok lehetőséget teremt. Nem árt tudni: a kapcsolatrendszer építése hosszú folyamat. Tanácsos mindig szem előtt tartani, a hatékony kapcsolatépítés kétoldalú folyamat: nem csak elvárni kell a segítséget, hanem felajánlani is.
Follow hrportal_hu on Twitter