Megjelent: 8 éve

Az elvárt béremeléssel együtt is csökken a reálkereset

images

images

A munkáltatók többsége az év első három hónapjában igyekezett megfelelni az elvárt béremelésnek, igaz gyakran a dolgozók béren kívüli juttatásait vágták vissza a cégek - mondta el a Népszabadságnak Pataky Péter. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke szerint az viszont aggasztó, hogy a keresetek reálértéken még az elvárt béremeléssel együtt is csökkennek: úgy véli, ahhoz, hogy az időközben megemelkedett árakkal is lépést tartsanak a keresetek, a kormány által elvárt béremelésnél nagyságrenddel nagyobbra lenne szükség.

Másrészt az egykulcsos adó nyomán most lényegében kettészakad a munkaerőpiac. A jellemzően kvalifikált munkaerőt foglalkoztató cégek - mint a gyógyszer- és gépipari, energetikai és távközlési vállalatok -– munkavállalóinak a bére reálértéken még akár nőhet is, míg az eleve problémákkal küzdő társaságok dolgozói a bérkompenzációval együtt is jóval rosszabbul fognak keresni.

Tipikusan ilyen a kiskereskedelem, ahol az ágazat nagy láncainak zöme továbbra sem hajtja végre a bérkompenzációt. Az állóháborúra emlékeztető helyzetben a szakszervezetek azért nem tudnak eltekinteni a béremeléstől, mivel a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint 8-15 százalékkal csökkentek a keresetek az egykulcsos adó nyomán. Ugyanakkor a kereskedelmi cégek szerint bizonytalan, hogy milyen forgalomra számíthatnak idén, ezért elhamarkodott lenne az év elején béreket emelni kormányzati parancsszóra.

Népszabadság



  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter