Megjelent: 12 éve

Az internet és a kapcsolatok új álláshoz segíthetnek

Ha a körülmények lehetővé teszik, próbáljunk meg előre tervezni. A betervezett munkahelyváltás előtt pár hónappal célszerű böngészni az állásajánlatokat. Célszerű arra ügyelni, hogy indulatból, konkrét ajánlat híján ne ugorjunk fejest a bizonytalanba, ugyanis több hónapba is beletelhet egy új állás megtalálása. Más a helyzet, ha nekünk mondanak fel egyik napról a másikra.

A humánerőforrás szakemberek szerint a megüresedett pozíciók nagy részét kapcsolatrendszeren keresztül töltik be, így célszerű ismeretségi körben megkezdeni az állásvadászatot és kérdezősködni a lehetőségekről. A legtöbb esetben nem a közvetlen ismerős, hanem az ismerős ismerőse tud segíteni.

Ajánlatos az internet adta lehetőségek teljes körű kiaknázása. Tudassuk barátainkkal, ismerőseinkkel "kör-emailben" álláskeresési szándékunkat - a kapcsolatfelvételt, a keresgélést az internetes közösségi fórumok - például az iwiw "üzenőfala" - is megkönnyítik. Pályakezdők esetében a volt iskolatársaktól, tanároktól kapott fülesek is rengeteget segíthetnek.

Regisztráljunk internetes állásoldalon

Szintén az internet adta előnyökhöz kapcsolódnak az állásportálok, cégek karrieroldalainak szolgáltatásai, amelyek álláskeresők számára ingyenesek. Regisztráljuk be önéletrajzunkat minél több fejvadász cég, internetes állásportál és lehetséges munkaadó adatbázisába.
Az internetes állásoldalak másik hasznos szolgáltatása a legfrissebb állásajánlatok emailben való elküldése. Az álláskeresőnek nem kell mást tennie, mint a regisztrálás után megadni a kívánt állás jellemzőit (iparág, munkakör, milyen régióban keres) és az értesítés ezen paraméterek alapján történik. Célszerű naponta közvetlenül az állásoldalon ránézni a legfrissebb állásajánlatokra. A jobpilot rendszerében például mintegy 2500 magyarországi állásajánlat található.

Járjunk állásbörzékre

Amikor csak lehetőségünk nyílik rá, vegyünk részt állásbörzéken. Az egyetemeken, főiskolákon főként tavasszal, de néhány helyen ősszel is rendeznek állásbörzéket. Sőt, az utóbbi egy évben egyre több munkaügyi központ is szervez állásfórumot. Ezeknek a rendezvényeknek a hozadéka, hogy egy helyen több tucat céggel személyesen kapcsolatba lehet lépni. Ugyan helyben nem lehet állást szerezni, ám a szimpatikus és motivált érdeklődőket megjegyzik a cégek képviselői, "széljegyzetekkel" látják el a beadott önéletrajzot, így nagyobb lesz az esély egy személyes állásinterjúra. A rendezvényekre ajánlatos alkalomhoz illő öltözékben, friss önéletrajzzal felszerelkezve érkezni.

Mindig konkrét elképzelésekkel felvértezve keressünk állást. A bizonytalanul csengő, "szeretnék valamilyen munkát" típusú megjegyzésekkel sem az ismerősök, sem a fejvadászok nem tudnak mit kezdeni.

Éljünk a hideg hívás lehetőségével

Ha nem tartunk a visszautasításoktól, bátran éljünk a "hideg hívás" lehetőségével. Keressük meg spontán módon, telefonon vagy e-mailben a szimpatikusnak tűnő cégeket, akkor is, ha nem hirdettek üres pozíciót. Nem kizárt: hamarosan megüresedik egy számunkra alkalmas állás a cégnél. A hideg hívás másik előnye, hogy legfeljebb négy-öt versenytárssal kell megmérkőzni az állásért, míg szokványos toborzásnál a százszoros túljelentkezés sem számít ritkaságnak. Igaz, a hideg hívás eszközében sok a kudarcélmény, ugyanis a megkeresett cégek többsége nem keres munkaerőt. Ám elég egy munkaadót megtalálni...

A HR szakemberek úgy tartják, húsz-harminc elutasított álláspályázat még nem számít rendkívülinek - ezért kitartónak kell lennünk, nem szabad megengednünk, hogy az átmeneti kudarctól levertekké, frusztráltakká és motivációvesztettekké váljunk.

Takács Gabriella

  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter