Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Az MNB ellenőrzi az ingyenes készpénzfelvételi előírások betartását

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatok keretében ellenőrzi, hogy a bankok a 2014. február 1-jétől érvényes, a fogyasztók számára havi kétszeri – maximum havi 150 ezer forint összegű – ingyenes készpénzfelvétel bevezetése miatt nem emelnek-e egyoldalúan díjaikon, jutalékaikon.

A közlemény szerint az ellenőrzött bankok között szerepel a Sopron Bank Zrt. és az MKB Bank Zrt. is, amelyek a napokban tették közzé új díjaikat.

A pénzügyi felügyeleti hatóság hangsúlyozza: a havi kétszeri készpénzfelvétel ingyenességét biztosító törvény egyértelmű a tekintetben, hogy ennek biztosítása miatt a bankok nem módosíthatják a fogyasztóra nézve kedvezőtlenül a szerződésben meghatározott díjakat, költségeket.

Az MNB rendelkezik ezen szabály betartatásához szükséges felügyelési eszközökkel. Ha a vizsgálatok során jogsértést tapasztal, a fogyasztók védelme érdekében valamennyi szankcionálási eszközét alkalmazni fogja a jogsértő piaci szereplővel szemben - közölte.

Felhívta a figyelmet: a jegybank felügyeleti honlapján a fogyasztók valamennyi hazai hitelintézet folyószámla-kondícióit összehasonlító kalkulátort érhetnek el (Bankszámlaválasztó program), amelynek révén kiszámíthatók az egyes szolgáltatóknál a folyószámlák tényleges havi költségei.

A Sopron Bank a Bankmonitor.hu szerint a jövő év februárjától érvényes számlahirdetménye szerint az egyéb költségtételeken annyit emelt, amivel kompenzálja a készpénzfelvételből származó kieső bevételt. A bank az új hirdetmény értelmében visszavont kedvezményeket, és szinte minden tételén emelt.

A Sopron Bank a Bankmonitor.hu oldalon közzétett állásfoglalása szerint a kondíciók emelése független a pénzügyi rezsicsökkentésről szóló törvényben előírt ingyenes ATM-készpénz felvételektől, azt természetesen a törvényben szabályozott módon biztosítják ügyfeleiknek.

Az MKB Bank szintén jövőbeli díjemelésről tájékoztatta az ügyfeleket: a jövő év február 10-től érvényes kondíciói szerint 150 forinttal emelkednek a számlavezetési díjak, amely átmeneti intézkedés, legfeljebb 2016. július 1-jéig marad érvényben. Arról is tájékoztatást adnak, hogy a változást a tranzakciós illetékről szóló törvény 2013. augusztus 1-jén hatályba lépett módosítása, továbbá az ezzel összefüggésben megváltozott közteher-fizetési kötelezettség váltotta ki. Az egyéb tranzakciókat illetően egyelőre nem történt módosítás - írja az elemző online portál.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter