Az MSZP felmelegíti a pedagógus-életpályamodellt"/>
Megjelent: 13 éve

Az MSZP felmelegíti a pedagógus-életpályamodellt

A pedagógusok teljesítményalapú bérezését kételemű bértábla alapján képzeli el az MSZP-frakció oktatási munkacsoportja. Erről Tatai-Tóth András, a munkacsoport vezetője beszélt csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, az MTI kérdésére. A Fidesz szerint egyszerű figyelemelterelésről van szó, s a szavakat nem követik majd tettek

A teljesítményt figyelembe vevő bérezés csak akkor működhet jól, ha a teljesítmény mérésének rendszere is kidolgozott - közölte az MSZP szakpolitikusa. Nem jelenthet megoldást olyan teljesítménybérezés, amely nem valódi teljesítményekre épül, és növeli a pedagógusok kiszolgáltatottságát - fűzte hozzá.

Tatai-Tóth András elmondta: áttekintette a Fidesz 2001-es javaslatát, az életpálya-modellt, és úgy látja, több közös pont is van az MSZP és az ellenzéki párt javaslata között. Példaként említette a kételemű bérezést, azaz legyen egy táblázatban garantált bére a pedagógusoknak, és legyen egy másik, egyre növekvő jelentőségű eleme is a bérrendszernek, amely az elvégzett munka minőségéhez kötődik.

Gyakornoki rendszer

Mint mondta, támogathatónak tartja a gyakornoki rendszert is, tehát ha valaki pedagógus lesz, arról derüljön ki az első néhány évben, hogy alkalmas-e a pályára, vagy sem. Arra a kérdésre, mikorra állhat fel ez a rendszer, Tatai-Tóth András elmondta: a közalkalmazotti törvény szabályozza ezt a kérdést, amely azonban nemcsak a pedagógusokra vonatkozik. Hozzátette: a munka jelenleg is folyik a Miniszterelnöki Hivatalban, a munkaügyi minisztériumban, az Államreform Bizottságban. Közölte: a szakszervezetek véleményét is ismerik, ők azt szeretnék, ha a bértábla értékálló lenne, és azon felül lenne a teljesítményhez kötött bér.

A szocialista képviselő szerint azt is el kellene érni, hogy a kötelező óraszám és az ahhoz tartozó fizetés stabil kiindulási pont legyen. Ha valaki ezt kétharmadrészt tudja teljesíteni, illetve túlteljesíti, arányosan csökkentett, túlteljesítés esetén arányosan növelt bért kapna - fejtette ki a politikus, hozzátéve: Nyugaton ez a modell működik, vagyis a kötelező óraszámhoz nem ragaszkodnak mereven.

Fidesz: hat éve kész a modell

Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője az MTI-nek azt mondta: sokat elárul a szocialista párt alkalmasságáról, hogy hat év után jutott eszükbe áttekinteni azt a pedagógus életpályamodellt, amelyet még az Orbán-kormány alatt dolgozott ki az oktatási tárca, és amely a pedagógus-szakma támogatását is élvezte.

"Mondhatnánk, hogy jobb később, mint soha. De sajnos a költségvetés jelenlegi helyzetében okkal gondoljuk azt, hogy egyszerű figyelemelterelésről van szó, és a szavakat nem követik tettek" - közölte az ellenzéki szakpolitikus.

Jól látszik a 2007. évi költségvetési törvény mellékletéből, hogy milyen támogatásokra számíthatnak a közoktatási intézményeket fenntartó önkormányzatok az elkövetkező néhány évben. Ebben nincs fedezete a pedagógusbérek emelésének, sokkal inkább valószínűsíthetők iskolabezárások, pedagóguselbocsátások - tette hozzá.

Sió László szerint azonban "soha nem szabad feladni a reményt". A Fidesz komolyan veszi, hogy Tatai-Tóth András elővette ezt a dokumentumot és annak számos elemét támogathatónak tartja. Ez reményeik szerint azt jelentheti, hogy ha a Fidesz ilyen kezdeményezéssel áll elő a parlamentben, akkor azt a szocialisták is támogatni tudják. A javaslat kész, a pedagógusok erről korábban véleményt mondtak, és ha a nagyobbik kormánypárt is támogatja, akkor szakmai-politikai akadálya nincs annak, hogy egy differenciált, a minőséghez igazodó bérezés lépjen életbe.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sci-fibe illő lesz a távmunka a Facebooknál

Egy virtuális valóság szemüveg segítségével dolgozhatnak otthonról a Facebook alkalmazottai egy új fejlesztés segítségével. Teljes cikk

Késnek a fizetések az építkezéseken

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége bizonyos mértékű létszámleépítésre számít. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek