Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Az olasz politikus a legdrágább?

Sehol Európában nem emésztenek fel olyan sok közpénzt a politikusok, mint Olaszországban - állítja a Confindustria, a legnagyobb olasz munkaadói szervezet.

A vállalatokat sújtó sokféle adó miatt a baloldali kormánnyal rendszeresen vitába keveredő lobbiszervezet friss tanulmánya szerint az olasz parlamenti képviselők évi 1,5 millió euróba (375 millió forint) kerülnek, csaknem kétszer annyiba, mint francia vagy német kollégáik, és több mint ötször annyiba, mint a spanyol parlamenti képviselők.

Minden egyes olasz állampolgár 16,3 adóeurót áldoz évente a törvényhozás alsóházában ülő politikusokra. "Inkompetenciájuk túl sokba kerül nekünk" - szögezi le a tanulmány, és sorolja az európai adatokat: a franciák ennek az összegnek a felét költik a képviselőkre, Németországban 6,3 eurót, Nagy-Britanniában 3,8 eurót, Spanyolországban pedig mindössze 2 eurót és 10 centet.

A gyáriparosok és munkaadók szervezete szerint a pártok finanszírozására is csillagászati összeget, évi 200 millió euró közpénzt költenek Olaszországban, holott Nagy-Britanniában ennek huszada is elégnek bizonyul, és Franciaországban is csak feleennyit költenek pártfinanszírozásra. A Confindustria-tanulmány tovább táplálja a politikus-ellenes hangulatot, amelyet egy ismert komikus, Beppe Grillo erősített fel a közelmúltban V-Day néven indított sajátos anti-politika kampányával. A komikus felszólította az olaszokat, hogy az (igencsak durva) "Vaffanculo" felszólítással küldjék melegebb éghajlatra a szemük elé kerülő politikusokat.

Follow hrportal_hu on Twitter