Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Az önkormányzatokat is eléri az adóprés

Az MSZP szerint az emberek és a vállalkozások után az önkormányzatokat is eléri a kormányzati adóprés, ami a megmaradt helyi feladatok ellátását veszélyezteti.

Tukacs István országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón arra hivatkozott, hogy elvonások sújthatják jövőre az önkormányzatokat. Az origo.hu hétfőn azt írta, a kormány első olvasatban elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét. Értesülésük szerint elvonják a helyhatóságoktól az eddig otthagyott illetékbevételt, és a gépjárműadó-bevétel 60 százalékát is elveheti a központi költségvetés. A cikk szerint a kormány nem tett le arról, hogy a helyi iparűzési adó egy részét is elvonja, de ennek nincs nyoma az Origo által megismert dokumentumban.

Az MSZP-s politikus erre úgy reagált: az emberek és a vállalkozások után az önkormányzatokat is eléri a kormányzati adóprés, ami a megmaradt helyi feladatok ellátását veszélyezteti.

Tukacs István azt mondta, ez a döntés illeszkedne a kormány adópolitikájába, miután az elmúlt két évben nőttek a munkavállalói és a munkáltatói járulékok, 27 százalékkal itt a legmagasabb az általános forgalmi adó az Európai Unióban, a kormány illetékeket emelt, baleseti és chipsadót vezetett be, az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsa 37 százalékra nőtt, nagyobb lett az egészségügyi szolgáltatási járulék összege, idén távközlési, jövőre pedig sárgacsekk-adót rónak ki.

Eközben a személyijövedelemadó-politika nem teljesítette a kormány várakozásait, a fogyasztás bővülését és a gazdasági növekedést - fűzte hozzá Tukacs István.

Kitért arra, hogy a vállalkozások helyzete is romlott, az újabb adóterhek mellett kiszámíthatatlan jogi-gazdasági környezetben kell működniük, a visszamenőleges jogalkotás miatt nem csak azt nem tudják, mit hoz a holnap, de azt sem, hogy "mit hoz a tegnap".

Az MSZP azt ígéri, kormányra jutva többkulcsos személyi jövedelemadót vezet be, a vagyoni típusú adók növelésével lehetőséget teremt a járulékcsökkentésre, a banki hitelezés beindítása érdekében rendbe hozza a pénzügyi rendszert, valamint dinamizálja az uniós források felhasználását - rögzítette a parlament gazdasági bizottságának szocialista tagja.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk