Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Az önkormányzatokat is eléri az adóprés

Az MSZP szerint az emberek és a vállalkozások után az önkormányzatokat is eléri a kormányzati adóprés, ami a megmaradt helyi feladatok ellátását veszélyezteti.

Tukacs István országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón arra hivatkozott, hogy elvonások sújthatják jövőre az önkormányzatokat. Az origo.hu hétfőn azt írta, a kormány első olvasatban elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét. Értesülésük szerint elvonják a helyhatóságoktól az eddig otthagyott illetékbevételt, és a gépjárműadó-bevétel 60 százalékát is elveheti a központi költségvetés. A cikk szerint a kormány nem tett le arról, hogy a helyi iparűzési adó egy részét is elvonja, de ennek nincs nyoma az Origo által megismert dokumentumban.

Az MSZP-s politikus erre úgy reagált: az emberek és a vállalkozások után az önkormányzatokat is eléri a kormányzati adóprés, ami a megmaradt helyi feladatok ellátását veszélyezteti.

Tukacs István azt mondta, ez a döntés illeszkedne a kormány adópolitikájába, miután az elmúlt két évben nőttek a munkavállalói és a munkáltatói járulékok, 27 százalékkal itt a legmagasabb az általános forgalmi adó az Európai Unióban, a kormány illetékeket emelt, baleseti és chipsadót vezetett be, az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsa 37 százalékra nőtt, nagyobb lett az egészségügyi szolgáltatási járulék összege, idén távközlési, jövőre pedig sárgacsekk-adót rónak ki.

Eközben a személyijövedelemadó-politika nem teljesítette a kormány várakozásait, a fogyasztás bővülését és a gazdasági növekedést - fűzte hozzá Tukacs István.

Kitért arra, hogy a vállalkozások helyzete is romlott, az újabb adóterhek mellett kiszámíthatatlan jogi-gazdasági környezetben kell működniük, a visszamenőleges jogalkotás miatt nem csak azt nem tudják, mit hoz a holnap, de azt sem, hogy "mit hoz a tegnap".

Az MSZP azt ígéri, kormányra jutva többkulcsos személyi jövedelemadót vezet be, a vagyoni típusú adók növelésével lehetőséget teremt a járulékcsökkentésre, a banki hitelezés beindítása érdekében rendbe hozza a pénzügyi rendszert, valamint dinamizálja az uniós források felhasználását - rögzítette a parlament gazdasági bizottságának szocialista tagja.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót letesztelek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

A magyar dolgozók többségének alig maradt szabadsága a járvány miatt

Egy felmérés szerint a dolgozók 14 százaléka semmilyen nyaralást nem tervez a nyárra. Teljes cikk

A cél a gazdaságvédelem és a munkahelyek megőrzése - ismertették a 2021-es költségvetést

A kormány létrehozta az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot, háromszori emelést kapnak a nyugdíjasok. Teljes cikk