Megjelent: 8 éve

Az Unió rendezi a nyugdíjakat

Az európai migráció tendenciáit figyelembe véve ez igazán jó hír, hiszen egyre többen dolgoznak külföldön, a helyzetük viszont az országonként eltérő nyugdíjrendszerek miatt bizonytalan. Ha elfogadják az új irányelvet, azt a tagállamoknak 4 éven belül kell átültetni saját jogrendjükbe, írja a biztositasiszemle.hu.

Miközben egyre többen vállalnak munkát más országokban, hogy ennek egyik gyümölcsét, későbbi nyugdíjukat hol, hogyan kapják meg az nem mindig egyértelmű.

Az Európai Unió munkaképes korú népességének nagyjából 20 százaléka tartozik valamilyen munkahelyi nyugdíj-alaphoz., mostanáig azonban a mobil munkavállalók igen gyakran hátrányt szenvedtek.

Az Európai Bizottság már 2005-ben beterjesztett egy irányelvet annak érdekében, hogy jobban védje a munkahelyi nyugdíj-jogosultságot, ez a javaslat akár a 2014-es EP-választások előtt jogszabállyá válhat. Ha az irányelvet megszavazzák, a tagállamoknak 4 évük lesz rá, hogy átültessék saját jogrendszerükbe a szabályozást. Azonban visszamenőleg nem lesz érvényes, csak az utána kötött szerződésekre.

A kiegészítő nyugdíjak megszerzéséről és megőrzéséről szóló új irányelv két fontos javulást hoz a mobil dolgozók számára. Az egyik, hogy nyugdíj-jogosultságot meg kell adni mindannyiuknak legfeljebb három év munkaviszony után, ez eddig öt illetve 10 év is lehetett. A másik pedig az, hogy a távozó dolgozók nyugdíj-jogosultságát a megmaradókkal összevetve méltányosan kell kezelni.

A lényeg, hogy a munkavállaló megkapja a teljes nyugdíját, bárhol is dolgozott. Ugyanakkor nem mindenki értékeli pozitívan a jogosultság idejének lerövidítését, mivel a munkáltatói oldal tart attól, hogy ez növeli majd a fluktuációt, illetve nem teszi érdekeltté a munkáltatókat, hogy foglalkoztatói nyugdíjpénztárakat hozzanak létre. Ralf Jacob, az Európai Bizottság foglalkoztatási osztályvezetője szerint azonban mindez a jogszabályi környezettől függ, mert Hollandiában például hamarabb lehet jogosultságot szerezni, mint Németországban, mégis népszerűek a foglalkoztatói nyugdíjpénztárak.

biztositasiszemle.hu
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter