Megjelent: 7 éve

Azt tanítják, amire igény van

160 millió forintos képzésfejlesztési projektet zárta le Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar vezetésével. A programba bevonták a munkáltatókat, véleményüket figyelembe véve bővítették a tananyagot és az oktatást is korszerűsítették, írja az edupress hírlevele. A cél az volt, hogy olyan képzést kapjanak a hallgatók, amelyet a munkaerőpiac elfogad.

images

images

Galambos Gábor elmondta: a projekt a felsőfokú szakképzéstől a mesterképzésig felöleli az egész felsőoktatási struktúrát.
A felsőoktatási intézmények világszerte egyre inkább arra törekednek, hogy képzéseiket, azok szakmai tartalmát a hallgatók leendő munkáltatóinak az igényeihez, a munkaerő-piaci szereplők elvárásaihoz igazítsák. Ebbe a folyamatba kapcsolódott be az SZTE is.

Az SZTE három kara, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, a bölcsészettudományi kar, valamint a természettudományi és informatikai kar mintegy 160 millió forint uniós támogatást nyert el képzéseinek korszerűsítésére. A kimenetorientált képzésfejlesztés a dél-alföldi régió szolgáltató egyetemén című pályázat ügyvivője a pedagógusképző kar volt.

A cél az volt, hogy olyan képzést kapjanak a hallgatók, amelyet a munkaerőpiac elfogad. Ennek érdekében sok külsős munkatárs is részt vett a projektelemek kidolgozásában. Fontos része volt a programnak angol nyelvű tananyagok készítése, hogy az európai felsőoktatási környezetben is jobban tudjanak mozogni a hallgatók.
Jancsák Csaba a projekthez kapcsolódó, a munkáltatókat érintő kutatás vezetője elmondta: a képzések regionális gazdaságfejlesztő hatása miatt az egyetem a térségi munkáltatók egész spektrumát igyekezett feltérképezni. Két módszer alapján végezték a kutatást, kérdőíves megkereséssel és személyes interjúkkal. A kérdőíves megkeresésre 550 munkaerő-piaci szereplő jelzett vissza, közülük 80 céggel személyes adatfelvétel történt, 50 képviselőjével pedig személyes interjút is készítettek.

A cél az volt, hogy ne csak általános munkaerő-piaci felmérés készüljön, hanem egy szakmaspecifikus elvárásrendszer jöjjön létre - magyarázta.

EduPress
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter