Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Bányászati szakemberekre lesz szükség

A bányászat jövőjét a modern, környezetbarát technológiák alkalmazása jelenti, amely a hazai ágazat erősödését is eredményezheti - mondta Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, aki szerint a bányászati munka is egyre biztonságosabb. Az ágazatban jelenleg mintegy 12 ezren dolgoznak.

images

images

A szaktárca vezetője az 58. központi bányásznapi ünnepségen hangsúlyozta: ma már másképpen kell értelmezni egy szénfelhasználású erőművet, mint korábban, hiszen az úgynevezett "tiszta szén" eljárásokkal kell működnie, és a legszigorúbb előírásoknak is meg kell felelnie.
A miniszter hozzátette: a Magyarországon még fellelhető energiahordozók kitermelése bizonyos területeken gazdaságos lehet az üzemanyagok árának folyamatos emelkedésének tükrében. Előrejelzések szerint az olaj hordónkénti ára két éven belül elérheti a 200 dollárt, s ez továbblépési lehetőséget adhat az iparágnak.

Jó hír, hogy élénkül az ásványi nyersanyagok felkutatása iránti érdeklődés is, egyre többen kérnek engedélyt különböző kutatásokra az illetékes hatóságoknál - jegyezte meg Szabó Pál.
A miniszter kiemelte, hogy a bányászokat ma sem csak az emlékezés, a nosztalgia tartja össze, hanem a napi csapatmunka is. Az ágazatban jelenleg mintegy 12 ezren dolgoznak, és 785 vállalkozás fizet bányajáradékot. Maga a bányászati munka egyre biztonságosabb, két évvel ezelőtt 2, tavaly 1 halálos áldozatot követelt Magyarországon.

Rabi Ferenc, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke arról szólt, hogy Magyarország jelentős szén- és ércvagyonnal rendelkezik, a kérdés csak az, milyen módszerrel lehet felszínre hozni. Bármi is lesz a megoldás, az bányászati munkahelyeket teremt, amely viszont újra szükségessé teszi bányászati szakemberek képzését.
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy a bányászok önfeláldozása és felelősségvállalása példaként állítható mindenki elé, még akkor is, ha maga az ágazat elvesztette korábbi jelentőségét. A nyugdíjas bányászokról való gondoskodásnak pedig együttműködésen alapuló, kiemelt feladatnak kell lennie.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk