kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Bérfeszültség alakulhat ki a pedagógusoknál

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) konkrét javaslatot vár a pedagógusok béremeléséről az oktatási tárcától - közölte Kerpen Gábor, a szervezet elnöke. A szakszervezet szerint amennyiben nincs külön célzott finanszírozás erre a többletilletményre, hanem "a normatívában ez is benne van" elv érvényesül, akkor ez további elbocsátáshoz, intézménybezáráshoz vezet.

images

Az érdekvédő sajnálatosnak tartja, hogy a mai napig nem érkezett semmilyen konkrét előterjesztés a pedagógusok illetményének emelésével kapcsolatban, noha már több hónapja bejelentette a tárca az ez irányú elképzeléseit.
A szakszervezet szerint intézményi bérfeszültséget okozhat, ha a kezdő pedagógus illetménye annyi lesz, mint a 15 éve pedagógusként dolgozóé, ha pedig a bértábla első felét igazítják ehhez az emeléshez, akkor a másik felével kapcsolatban állhat elő feszültség.

A PDSZ elfogadhatatlannak tartja az ilyen alapon történő béremelést, mert az kiveszi a munkában töltött idő honorálását.
Ha a kezdő - és esetleg néhány éve dolgozó - pedagógus bére nem tér el jelentősen a nagyobb tapasztalattal rendelkezőétől, az arra késztetheti a munkáltatót, hogy ne fiatal, hanem tapasztalattal rendelkező kollégát alkalmazzon.

A szakszervezet szerint amennyiben nincs külön célzott finanszírozás erre a többletilletményre, hanem "a normatívában ez is benne van" elv érvényesül, akkor ez további elbocsátáshoz, intézménybezáráshoz vezet.

A hátrányos és halmozottan hátrányos gyerekekkel foglalkozók többletbéréről kifejtette: az emelt bér nem oldja meg a gyermekkel való foglalkozás kérdését, hiszen csak ettől nem lesz több ideje a pedagógusoknak a gyermekekkel való foglalkozásra.
Az általános béremelés mellett a kötelező óraszám csökkentése és a kieső kötelező óraszám egyéni foglalkozásra való fordítása az alkalmas eszköz - mondta.

Az érdekvédelmi tömörülés szerint olyan - mindenkire kiterjedő jelentős mértékű béremelést kellene inkább előterjeszteni, amely javítja a mindenki számára elérhető minőségi oktatás színvonalát.
Tatai-Tóth András szocialista képviselő a héten arról beszélt, hogy a kezdő pedagógusok béremelésének egy évben 13-14 milliárd forint a költségvetési vonzata, és a pedagógusok egyharmadát, 40-45 ezer pedagógust érint. Az Új tudás program keretében a bér típusú kiadások 35-40 milliárd forintot tesznek ki jövőre.
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérpapírjaikkal vonultak a minisztérium elé a felsőoktatási dolgozók

Hankó Balázs államtitkár végül fogadta a szakszervezeti képviselőket. Teljes cikk

Felmérés: Emiatt félnek az állásinterjúktól a dolgozók leginkább

A tíz leginkább szorongást okozó helyzet közül nyolc munkahelyi környezethez kapcsolódik. Teljes cikk

Itt ellenőrizhetjük a leggyorsabban, hogy szabályosan foglalkoztat-e munkaadónk

A NAV telefonos alkalmazásában többek között az adószámla is lekérdezhető. Teljes cikk