Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Bérfeszültség alakulhat ki a pedagógusoknál

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) konkrét javaslatot vár a pedagógusok béremeléséről az oktatási tárcától - közölte Kerpen Gábor, a szervezet elnöke. A szakszervezet szerint amennyiben nincs külön célzott finanszírozás erre a többletilletményre, hanem "a normatívában ez is benne van" elv érvényesül, akkor ez további elbocsátáshoz, intézménybezáráshoz vezet.

images

Az érdekvédő sajnálatosnak tartja, hogy a mai napig nem érkezett semmilyen konkrét előterjesztés a pedagógusok illetményének emelésével kapcsolatban, noha már több hónapja bejelentette a tárca az ez irányú elképzeléseit.
A szakszervezet szerint intézményi bérfeszültséget okozhat, ha a kezdő pedagógus illetménye annyi lesz, mint a 15 éve pedagógusként dolgozóé, ha pedig a bértábla első felét igazítják ehhez az emeléshez, akkor a másik felével kapcsolatban állhat elő feszültség.

A PDSZ elfogadhatatlannak tartja az ilyen alapon történő béremelést, mert az kiveszi a munkában töltött idő honorálását.
Ha a kezdő - és esetleg néhány éve dolgozó - pedagógus bére nem tér el jelentősen a nagyobb tapasztalattal rendelkezőétől, az arra késztetheti a munkáltatót, hogy ne fiatal, hanem tapasztalattal rendelkező kollégát alkalmazzon.

A szakszervezet szerint amennyiben nincs külön célzott finanszírozás erre a többletilletményre, hanem "a normatívában ez is benne van" elv érvényesül, akkor ez további elbocsátáshoz, intézménybezáráshoz vezet.

A hátrányos és halmozottan hátrányos gyerekekkel foglalkozók többletbéréről kifejtette: az emelt bér nem oldja meg a gyermekkel való foglalkozás kérdését, hiszen csak ettől nem lesz több ideje a pedagógusoknak a gyermekekkel való foglalkozásra.
Az általános béremelés mellett a kötelező óraszám csökkentése és a kieső kötelező óraszám egyéni foglalkozásra való fordítása az alkalmas eszköz - mondta.

Az érdekvédelmi tömörülés szerint olyan - mindenkire kiterjedő jelentős mértékű béremelést kellene inkább előterjeszteni, amely javítja a mindenki számára elérhető minőségi oktatás színvonalát.
Tatai-Tóth András szocialista képviselő a héten arról beszélt, hogy a kezdő pedagógusok béremelésének egy évben 13-14 milliárd forint a költségvetési vonzata, és a pedagógusok egyharmadát, 40-45 ezer pedagógust érint. Az Új tudás program keretében a bér típusú kiadások 35-40 milliárd forintot tesznek ki jövőre.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Havi háromezer euróért is alig találnak vendéglátóst az Adriára

Montenegróban a bárokat sem tudják kinyitni a munkaerőhiány miatt. Teljes cikk

Ezekben a megyékben a legjobb a nyugdíjasok anyagi helyzete

Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér és Zala vármegyékben jelentősen romlott a nyugdíjasok helyzete. Teljes cikk

Júniustól megszűnhet a pedagógusok közalkalmazotti státusza

A Belügyminisztérium államtitkára szerint a törvénnyel a köznevelés eredményességét és színvonalát akarják javítani. A szakszervezetek... Teljes cikk