Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

British Airways: napi 7 millió fontba került a sztrájk

Napi hétmillió fontjába (kétmilliárd forintba) került a British Airways (BA) légitársaságnak az utaskísérők hétfőn éjfélkor befejeződött háromnapos sztrájkja - közölte a cég.

A BA a hétfői utolsó sztrájknap után a Londoni Értéktőzsdén közzétett tájékoztatójában azt írta: eddigi összesítése alapján a szombaton kezdődött munkabeszüntetés első két napján a hosszú távú járatok 78 százaléka, a rövid távúak - belföldiek és európaiak - 50 százaléka közlekedett.

A társaság első kimutatásai szerint hozzávetőleg hasonló volt a megoszlás a hétfői sztrájknapon is. A British Airways - amely a Malévval együtt a oneworld globális légi szövetség tagja - hétfőn a három budapesti járatpár közül egyet közlekedtetett, a másik kettőt törölte.

A közlekedő budapesti járatot hétfőn a holland Transavia légitársaság üzemeltette a BA nevében, Boeing 737-es repülőgéppel.

A British Airways kedd hajnali kiírása szerint a keddi menetrendben szereplő három budapesti járat közül is töröltek egyet, a 866-os járatszámút. A BA már korábban közölte, hogy az áthúzódó hatások miatt a sztrájk után is lehetnek fennakadások a forgalomban. Szerdára azonban már mindhárom budapesti járat üzemeltetését jelezte a vállalat.

A legnagyobb brit szakszervezet, a Unite, amely a BA több mint 13 ezer utaskísérőjéből 12 ezret képvisel és sztrájkjukat szervezte, a következő hétvégére ugyanakkor újabb, ezúttal négynapos sztrájkot tervez, ha addig nem sikerül rendezni a bér-, létszám- és munkaszervezési vitát a cégvezetéssel.

A munkajogi viszály előzményeként a súlyos anyagi gondokkal küszködő British Airways vezetése tavaly novemberben két évre befagyasztotta az utaskísérők bérét, háromezret közülük részmunkaidős foglalkoztatásra helyezett át, és csökkentette a hosszú távú járatok légi kiszolgáló személyzetének létszámát.

A szakszervezet szerint a cég ezzel munkaszerződéseket sértő módosításokat kényszerített az utaskísérői állományra, előzetes konzultáció nélkül.

A British Airways vezetése azután kezdett drasztikus takarékossági programba, hogy a társaság eddigi legrosszabb üzleti félévét zárta tavaly szeptemberben: adófizetés előtti vesztesége 292 millió font (90 milliárd forint) volt. Ez azt jelenti, hogy a BA percenként több mint ezer font veszteséggel működött. A decemberrel zárult negyedévről további 50 millió font adó előtti veszteséget jelentett a cég.  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az elmúlt 20 év legnagyobb elbocsátására készül a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő... Teljes cikk

Építőipari szakemberek ezrei tértek haza külföldről, ötödük maradna is

Mintegy 5 ezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a koronavírus miatt, ötödük maradna is. Ehhez azonban bérfelzárkóztatás, a... Teljes cikk

Felsorakoztak a legjobb munkaadók: a LEGO, a Samsung és az Audi az élen

Egy helyet előrelépve tavalyi eredményéhez képest a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató. A második helyet a Samsung nyerte el, míg a bronzérem... Teljes cikk