Megjelent: 4 éve

Cafeteria juttatás? Megéri! Akár lakáshitelre is! (X)

A hazai munkavállalók sokkal elégedettebbek azokkal a cégekkel, akik adnak cafeteria juttatásokat. Számos vezető azonban nem nyújtja ezt a lehetőséget.

Tartanak ugyanis a bonyolult adminisztrációtól és a folyósítással kapcsolatos esetleges költségektől, teendőktől. Pedig nem kellene. A legtöbb szolgáltató modern felületekkel és támogató szolgáltatásokkal segíti a vállalatok mindennapjait.

Az OTP Bank reprezentatív - 1000 fős mintán kérdezett - kutatása szerint azok a munkavállalók, akik kapnak valamilyen cafeteria juttatást, 25 százalékkal elégedettebbek munkáltatójukkal, mint azok, akik nem. Mégis számos cégvezető, elsősorban a jelentős adminisztrációs terhek miatt, inkább nem nyújt dolgozóinak béren kívüli juttatásokat. Pedig ezek a terhek - kis anyagi ráfordításért - könnyedén átadhatóak külső szolgáltatóknak. A cafeteria juttatások bevezetése pedig még több lojális dolgozót eredményezhet, arról nem is beszélve, hogy a kedvező adózás miatt, kisebb anyagi ráfordítással többet adhatnak.


Lakáshitel, segíthet a cég is

Ma Magyarországon 710 ezer embernek van lakáshitele, a többség olyan helyen dolgozik, ahol a munkáltató ad béren kívüli juttatást. Ha van rá lehetőség, miért ne csökkentse törelsztőrészletüket a cég is. A 2014-től elérhető lakáshitel-cafeteriával mind a munkáltató mind pedig a munkavállaló jól járhat. A dolgozók azért szeretik, mert egy olyan juttatási forma, amit közvetlenül a lakáshitelük törlesztésére fordíthatnak, a vállalatok pedig azért, mert akár cafeteria rendszeren kívül is adhatják, ráadásul adómentesen. Így 100 forintból 100-at utalhatnak munkavállalóik részére. A lakáshitel-cafeteria segítségével hatékonyan, kis ráfordításból több pénz adható a dolgozónak. A juttatás felső határa 5 év alatt 5 millió forint, szemben a többi cafeteria juttatás esetében megszokott 200 000 forintos éves kerettel.

1. Ábra: Munkavállalók megtakarítása a lakáshitel-cafeteriával (1)Miért éri meg a munkáltatónak?

 • Adómentességnek köszönhetően ugyanakkora összegből többet adhat munkavállalóinak, ráadásul egy olyan juttatás formájában, ami jelentős könnyítést jelent a dolgozói számára.

 • Nem számít klasszikus cafeteria juttatásnak. A munkáltató anélkül is adhatja dolgozóinak, hogy végig kellene járnia a béren kívüli juttatások bevezetésével járó összetett folyamatot.

  Könnyebb adminisztráció = OTP ADLAK

  A lakáshitel-cafeteria bevezetésével együtt járt bizonyos mértékű adminisztráció és kockázat is, amennyiben a munkáltató nem elég körültekintő. Ezt a problémát felismerve indította el a juttatáshoz kapcsolódó szolgáltatását az OTP Bank. Az OTP ADLAK a hiteltámogatás bevezetésének és folyósításának teljes folyamatát lefedi, és külön díj ellenében valamennyi adminisztrációs feladatot és felelősséget átveszi a munkáltatótól” – mondta el a bank új szolgáltatásáról Kormos Zoltán az OTP Bank Lakáshitelek Főosztályának igazgatója.

  A szolgáltatás iránti érdeklődés még az előzetes várakozásokat is meghaladta. A rendszer első teljes évében már több mint 7 000 kritériumvizsgálatot rendeltek meg az OTP Banktól, és több mint 2 milliárd forintot utaltak az OTP ADLAK-on keresztül a munkavállalóknak.

  Ez azt jelenti, hogy a lakáshitel-cafeteriát igénylő dolgozók összesen mintegy 500-600 millió forinttal több juttatást kaphattak kézhez, mintha ugyanezt az összeget más, nem adómentes béren kívüli juttatási formában kérték volna.

  (1) 2015-ös jogszabályok szerint
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter