Csökkenhetnek a vállalkozói járulékok"/>
Megjelent: 12 éve

Csökkenhetnek a vállalkozói járulékok

Zártkörű ülést tartott tegnap a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK), amelyen részt vett Veres János pénzügyminiszter is. Úgy tudjuk, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselője felvetette: az áfa 2 százalékos emelése révén érdemben csökkenthetőek lennének a vállalkozói járulékterhek, ami lényegesen javítaná versenyképességüket - írja a Népszava Online.

Abban a kerekasztal körül ülők közül valamennyien egyetértettek, hogy a következő egy-két évben nem lesz mód az adócsökkentére.

Ha azonban az állami adóbevételek, vagy kiadások kedvezőbben alakulnak a tervezettnél, az ebből adódó pénzügyi lehetőségeket mindenképpen a versenyképesség javítására kellene fordítani - vélték a tárgyalás résztvevői.

A kisadók összevonása, a befizetési rend egyszerűsítése, átláthatóbbá tétele és a kivételek, kedvezmények körének minimálisra szűkítése szintén kedvezően hatna az üzleti környezetre.

Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke - egyelőre saját nevében, s nem a szervezet egyeztetett álláspontjaként - az egységes adóalap fontosságát hangsúlyozta.

A Népszavának elmondta azt is, hogy kezdeményezte annak megfontolását is, hogy a kormány jövőre emelje meg 2 százalékkal az áfát, ami az előzetes számítások szerint 140 milliárd forintra rúghat, s ez elegendő lehetne a vállalkozói járulékok érdemi, néhány százalékos csökkentésére.

A 2 százalékos áfaemelés nem gerjesztené az inflációt, hiszen ahogyan az 5 százalékos áfacsökkentést annak idején simán "lenyelték" a kereskedők, úgy ezt az emelést is árnövelés nélkül elfogadhatnák.

Mivel szeptember végéig új áfatörvényt kíván alkotni a kormány, ezt a korrekciót is belevehetik a jogszabályba - vélik a vállalkozók. A kamarai alelnök szerint közös, vállalkozói- és kormányérdek a gazdaság minél előbbi kifehérítése és növekedési pályára állítása.

A hogyan kérdésében azonban a különféle, a versenyképességi kerekasztal mellett ülő érdekcsoportok álláspontja egyelőre erőteljesen eltér egymástól. Miklóssy arra figyelmeztet, hogy egyre gyorsabban fogy a vitára szánható idő, mielőbb tanácsos lenne megegyezni - írja a Népszava Online.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek