Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Csökkent a munkanélküliség Veszprém megyében

Veszprém megyében csökkent az álláskeresők száma januárban, 2011. januárjához képest 2.967-tel - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

images

A 2011. decemberi adathoz képest ugyanakkor a regisztrált álláskeresők száma 2.433-mal, ezen belül a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma 128-cal emelkedett.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Veszprém megyében az év első hónapjában a megye kistérségeiben összesen 19.165 álláskeresőt tartott nyilván, közülük 1.585 pályakezdő fiatal volt.

Januárban összesen 3.866-an keresték fel a munkaügyi központ kirendeltségeit állásuk elvesztése miatt, az álláskeresési nyilvántartásból pedig 1.433-an léptek ki, a regisztrációba kerülők 95 százaléka nem először jelentkezett a területi kirendeltségeken. A belépők közül 278 pályakezdő fiatal volt - közölte a hivatal.

Az egy évvel ezelőttihez képest a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők 142-vel többen, a munkaviszonyukat vesztett állástalanok viszont 3.109-cel kevesebben voltak.

Január folyamán elsősorban a téli közfoglalkoztatás, valamint a hosszabb idejű közfoglalkoztatás keretében januárban indított, az időskorúak segítését szolgáló szociális program munkaerő-felszívó hatása ellensúlyozta a holt idény negatív hatását - elemezte a központ.

Prognózisuk szerint további kedvező változás várható a január végén, illetve februárban induló országos közfoglalkoztatási programok, a hosszabb idejű közfoglalkoztatás, illetve a hátrányos helyzetű kistérségekben (Sümeg, Devecser) szervezett START munkaprogramok nyújtotta foglalkoztatási lehetőségektől.

A központ közlése szerint 2012. januárjában 1.625 új álláshelyet jelentettek be a munkaadók a megye foglalkoztatási körzeteiben, ezek közül 477 személynek támogatás nélküli, 1.148-nak pedig támogatott álláshelyet kínáltak a munkáltatók. A támogatott állások 95 százaléka közfoglalkoztatási munkalehetőség volt. Január végén a megye gazdaságilag aktív népességének 11,7 százaléka volt nyilvántartott álláskereső.

A regisztrált álláskeresők gazdaságilag aktív népesség százalékban mért aránya alapján a megye munkaerő-piaci pozíciója nem változott, a főváros és a többi megye mutatóival összevetve továbbra is a hatodik helyen áll. A mutató értéke a megye valamennyi foglalkoztatási körzetében kedvezőbb, mint egy évvel ezelőtt - ismerteti a közlemény.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter