Megjelent: 7 éve

Csongrádban 24 ezren vannak állás nélkül

Egyre nehezebb állást találni Csongrád megyében: a munkaügyi központ több mint 24 ezer álláskeresőt tart számon. Ennél többen is lehetnek munka nélkül, írja a délmagyar.

Szinte csak közmunkára veszik fel az embereket: például a vízügy 300 közmunkást alkalmazott a gátakon az árvízi készültség miatt - panaszkodnak a munkanélküliek Csongrád megyében. Papíron csökkent is az állás nélküliek száma a megyében, de kérdés, mihez képest. Februárhoz viszonyítva például mintegy 2200 ember munkába állt, 26 ezer 500 helyett ma 24 ezer 250-en keresnek állást: ők azok, akikről tud a munkaügyi központ. 2012 márciusához képest azonban 1000-rel nőtt a állástalanok száma. Csongrád megyében a munkanélküliség tavaly márciusban 12,2 százalék volt, most 13,3. Idén februárban már közel 15 százalékos volt a munkanélküliség.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szerint a munkanélküliség 20 százalék közelében van Makón, Mórahalmon és Kisteleken – az utóbbi térségek január óta szabad vállalkozási zónák, a munkaadók letelepedését adókedvezményekkel könnyíti a kormány. Szegeden, ha lehet ezt mondani, a legjobb a helyzet: 11 százalékos a munkanélküliség.
Az állást keresők fele egy éve vagy annál régebben próbálkozik. A munkanélküliség átlagos időtartama több mint 17 hónap Magyarországon, azaz aki elveszíti az állását, valószínűleg másfél évig nem talál helyette másikat.

DélMagyar
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter