Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

D-Day: ülősztrájk ma a Clark Ádám téren

A rendőrség által engedélyezett megmozduláson csütörtök délután háromszáz ember demonstrálhat a Clark Ádám tér járdáján, valamint a budavári sikló előtti területen, a környékbeli utak azonban nyitva állnak majd a forgalom előtt.

A D-Daynek nevezett tüntetéssorozat szervezői először szeptember 29-től október 2-ig hirdettek meg ülősztrájkot a Clark Ádám térre, ám azt a rendőrség nem engedélyezte. A megmozdulás elutasítását azzal indokolták, hogy a közúti és tömegközlekedést semmilyen más módon és úton nem tudták volna biztosítani. A rendőrség határozatát szeptember 20-án a Fővárosi Bíróság részben helybenhagyta.

A bíróság a Budapesti Rendőr-főkapitányság szakvéleményét elfogadva úgy foglalt állást, hogy többórás indokolatlan várakozást idéznének elő a szeptember 29-től október 2-ig tervezett demonstrációk, és ellehetetlenülne a szabad mozgáshoz való joga azoknak az embereknek, akik nem kívánnak részt venni a tüntetéseken - olvasható a Fővárosi Bíróság honlapján megjelent közleményben. A bíróság az október 1-jén és 2-án megtartandó szakszervezeti demonstrációk esetében a Budapesti Rendőr-főkapitányság tiltó határozatát hatályon kívül helyezte.

A mintegy 70 szakszervezetet, civil és társadalmi szervezetet tömörítő akcióegység szeptember 8-án sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a munka világát érintő kilencpontos követeléscsomagot fogalmaztak meg, és szeptember 29-én indítják a határozatlan időre meghirdetett, D-Daynek nevezett tüntetéssorozatukat.

A szervező szakszervezetek honlapjának tájékoztatása szerint péntek este Budapesten a Nagy Imre szobornál kerekasztal-beszélgetés lesz, "független gondolkodók, társadalmi és civil szervezetek vezetőinek részvételével".

Szombat délután a Parlament előtti Kossuth téren a szakszervezetek, valamint civil- és társadalmi szervezetek összefogásával létrejött Akcióegység demonstrációját tartják meg "a demokrácia, a szociális biztonság, az emberi- és munkavállalói jogok védelmében". Ezt követően a Lánchídon át vonulnak a Clark Ádám térre, ahol demonstrációt tartanak október 10-én délelőttig. Október 3-án reggeltől az ország különböző helyszínein félpályás útlezárást tartanak a megmozduláshoz csatlakozott helyi szervezetek.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót letesztelek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

A magyar dolgozók többségének alig maradt szabadsága a járvány miatt

Egy felmérés szerint a dolgozók 14 százaléka semmilyen nyaralást nem tervez a nyárra. Teljes cikk

A cél a gazdaságvédelem és a munkahelyek megőrzése - ismertették a 2021-es költségvetést

A kormány létrehozta az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot, háromszori emelést kapnak a nyugdíjasok. Teljes cikk