Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Dollármilliárdokat kerestek a sikeres fedezeti alapok vezetői

A sikeres fedezeti alapok vezetői az Egyesült Államokban tavaly ismét dollármilliárdokat kerestek, az élmezőnyben foglal helyet Soros György üzletember is - jelentette csütörtökön a CNBC gazdasági hírtelevízió.

A nagy pénzintézetek recesszió utáni feltámadásszerű visszatéréséből nem csak a bankárok profitáltak, ismét hatalmas jövedelmeket könyvelhettek el a fedezeti alapok vezető is.

A legnagyobb, 4 milliárd dolláros jövedelmet David Tepper befektető érte el, aki azt mondta, arra játszott, hogy a kormány nem hagyja elbukni a vezető bankokat. Olyan papírok vásárolt, amelyektől a krízis idején mindenki szabadulni akart az attól való félelemben, hogy a bankok összeomlanak vagy a kormány államosítja őket. Számítása tökéletesen bevált.

Az egyebek között a biztosítási üzletágban érdekelt Tepper azt mondta, az ország felépülésére játszott. Kifejtette, hogy befektetési technikája a mély elemzés és a józan ész keverékén alapul. "Azok járnak jól, akik hideg fejjel döntenek akkor is, amikor mások beijednek" - fogalmazott a pittsburghi befektető.

A magas hozamokra törekvő, nagy kockázatú tevékenységeket folytató - például fedezetlen eladásokkal operáló - fedezeti alapok vezetői között a magyar származású Soros György volt az, aki Tepper után a legtöbbet kereste 2009-ben.

A The New York Times a hír kapcsán megjegyezte: Soros az utóbbi években nem befektetési tevékenységével, hanem inkább politikai nyilatkozataival és demokrata párti politikusok támogatásával került a lapok címoldalaira. Alapja, a Quantum Endowment tavaly 29 százalékkal növekedett, aminek köszönhetően az üzletember vagyona 3,3 milliárd dollárral gyarapodott.

A kevéssé szabályozott módon tevékenykedő fedezeti alapok a 2008-as pénzügyi krízis előtt hatalmas bevételekre tettek szert, a válság után azonban a vezető alapokat is két számjegyű veszteségek érték. Az alapok 25 vezető menedzserének jövedelme 2008-ban 50 százalékkal zuhant.

Tepper alapja a 2008-as évet 27 százalékos veszteséggel zárta. A top tíz menedzser közül mindössze három olyan akadt, aki nemcsak tavaly, hanem a 2008-as ínséges időkben is gyarapítani tudta vagyonát: Soros György, valamint a tavalyi jövedelmi rangsor 3. és 4. helyezettje, James Simons és John Paulson.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megugrott a munkanélküliségi ráta Svédországban

A svéd hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedéhez képest. Teljes cikk

A francia kormány további támogatásokat tervez

Gérald Darmanin költségvetési miniszter szerint a bevezetésre kerülő támogatások félmillió vállalkozást érintenek. Teljes cikk

Csehországban tesztelni fogják a munkásszállók lakóit

Csehországban tesztelni fogják a munkásszállók lakóit, hogy megelőzzék a koronavírus esetleges újbóli elterjedését - jelentette be Roman Prymula,... Teljes cikk