Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Drágulást hoz a kelet-európaiak hazavándorlása

Meredeken drágul a lakásfelújítás Nagy-Britanniában, az alapanyag-drágulás mellett elsősorban azért, mert most már tömegével mennek haza az EU-bővítés után százezrével beözönlött, magas szakképesítésű kelet-európai mesteremberek, áll egy vezető londoni ingatlanpiaci elemző cég jelentésében.

Az Okleveles Ingatlanszakértők Királyi Intézetének (Royal Institution of Chartered Surveyors - RICS) építési költséginformációs részlege által készített új felmérés szerint az elmúlt két évben átlagosan nem kevesebb, mint 20 százalékkal drágultak a lakóingatlanok tatarozási és egyéb állagjavító munkálatai, mert gyorsan apad a kelet-európai építőipari szakmunkások száma. A bővítés után Nagy-Britanniába érkezett keleti EU-munkavállalók most már tömeges hazavándorlására más nagy londoni elemző cégek is felhívták a figyelmet.

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű vezető londoni kutatóintézet által a 2004 májusában EU-taggá vált nyolc ország munkavállalóiról összeállított, az új tagországok csatlakozásának negyedik évfordulójára időzített múlt havi felmérés szerint az unió bővítése óta munkavállalási céllal Nagy-Britanniába érkezett kelet-európaiak fele már hazament.

Az IPPR jelentése is kiemelte, hogy a tömeges hazatéréssel együtt most már meredeken csökken az újonnan érkezett keletiek száma is, tekintettel a folyamatosan gyengülő fontra és az előrejelzések szerint recessziót kerülgető brit gazdaságra.

Az intézet adatai azt mutatták, hogy a tavalyi év második felében 17 százalékkal kevesebb kelet-európai munkavállaló jegyeztette be brit állását, mint 2006 azonos időszakában.
A brit munkaerőpiac iránti kelet-európai érdeklődés csökkenését hivatalos forrás is megerősítette. A brit belügyminisztérium által a keleti uniós munkavállalókról kiadott minapi jelentés szerint a nyolc kelet-európai tagországból az idei első negyedévben már csak 45 ezernél alig több új állásbejegyzési kérvény érkezett, a tavalyi azonos időszakban benyújtott 52 ezer után.

Tavaly mind a négy negyedévben 50 ezer felett volt a brit munkapiacra újonnan érkező kelet-európaiak száma; a harmadik negyedben csaknem 60 ezer új munkahely-bejegyzési folyamodványt adtak be a minisztériumba.

A friss minisztériumi összesítés szerint idén januárban és februárban egyaránt 16-16 ezer, márciusban azonban már csak 12 ezer kelet-európai jelezte nagy-britanniai munkavállalását, vagyis az idei első negyedév utolsó hónapjában érkezők száma kevesebb, mint a fele volt az eddigi havi csúcsnak, a 2006 októberében mért 25 ezernek.

Az Okleveles Ingatlanszakértők Királyi Intézetének kedden közölt új jelentése szerint a brit ingatlantulajdonosok "már nem válogathatnak kedvükre a minőségi uniós mesteremberek hadából", mivel egyre több közép- és kelet-európai tér haza. A RICS is idézi azt az adatot, hogy a "lengyelek fele már hazament", és az intézet szerint a munkaerőért folytatott, erősödő verseny felfelé hajtja a költségeket.
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több mint 11 éves mélypontra csökkent a munkanélküliség Törökországban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012 novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a... Teljes cikk

Ezzel indokolja a görög kormány a hatnapos munkahét bevezetését

A parlament által bevezetett hatnapos munkahétről szóló új törvény július 1-jén lépett hatályba Görögországban. Teljes cikk

Komoly leépítésbe kezd a legnagyobb román informatikai cég

A döntés körülbelül 400 munkavállalót érint. Teljes cikk