Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Drasztikus adócsökkentéseket jelentett be a horvát kormány

Az szja felső kulcsát 36-ról 30 százalékra, az alsó kulcsot 24-ről 20 százalékra csökkentik Horvátországban. A társasági adó 12-ről 10 százalékra apad. Az intézkedések célja az állampolgárok és a vállalkozók tehermentesítése.

Újabb adóreformról szóló törvénytervezetet fogadott el a horvát kormány. A dokumentum, amelyet még a parlamentnek is meg kell szavaznia, három adótörvény módosítását és egy új jövedéki adótervezetet tartalmaz.

2017 óta ötödszörre hajtanak végre adóreformot, az intézkedések célja az állampolgárok és a vállalkozók tehermentesítése - mondta Zdravko Maric pénzügyminiszter.

A tárcavezető a legfontosabbak között említette a személyi jövedelem adó (szja) változtatásait. A szja felső kulcsát 2021. január 1-jétől 36 százalékról 30 százalékra, alsó kulcsát 24 százalékról 20 százalékra csökkentik. Mérséklik továbbá az átalány adókra vonatkozó adókulcsot 12 százalékról tíz százalékra.

A törvénymódosítási javaslat szerint csökkentik a társasági adó mértékét 12 százalékról tíz százalékra azon vállalatok számára, amelyek bevétele nem haladja meg a 7,5 millió kunát (356,7 millió forint) évente. Maric szerint az intézkedés a Horvátországban működő cégek 93 százalékát érinti.

Csökkentik az osztalékjövedelem és nyereségrészesedés utáni adót 12 százalékról tíz százalékra a külföldi jogi személyek, valamint 15 százalékról tíz százalékra a külföldi előadóművészek, sportolók és művészek számára.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az amerikaiak több mint fele nyugdíjba vonulás után is dolgozna

A felmérésben megkérdezettek több mint fele aggódik az infláció és az anyagi helyzete miatt. Teljes cikk

Megemelték a minimálbért Romániában

Az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint. Teljes cikk

A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban

A szakértők szerint a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékon állt májusban. Teljes cikk