Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Duális szakképzés: tervezik növelni a normatív támogatást

A munkanélküliség újratermelődését akkor lehet megakadályozni, ha a fiatalok versenyképes tudást szerezhetnek, amellyel képesek lesznek helytállni a munkaerőpiacon - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára kedden Budapesten a Siemens Zrt. tanműhelyében, a duális szakképzést népszerűsítő sajtótájékoztatón.

A duális képzésben a tanulók a szakmai, elméleti ismereteket a szakképző iskolákban sajátítják el, gyakorlati oktatásuk pedig gazdálkodó szervezeteknél, költségvetési szerveknél folyik.

A kormány 2010 óta meghatározó átalakításokat hajtott végre a szakképzésben - hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, többféle intézkedéssel teszik érdekeltté a vállalkozásokat, az intézményeket, a szülőket és tanulókat, hogy részt vegyenek ebben a munkában.

A vállalkozásoknál lényegesen egyszerűsítették a gyakorlati képzés költségeinek elszámolását. Tavalyig fejenként évi 440 ezer forint volt a normatív támogatás, amit egy tanuló után igénybe lehetett venni, ez 2014-ben 453 ezer forintra nőtt, és a költségvetés lehetőségeit figyelembe véve szeretnék növelni ezt az összeget, különösen a hiányszakmák esetében - ismertette Czomba Sándor.

Kiemelte: a szabályozást úgy alakították át, hogy egy mikro- vagy kisvállalkozásnak is megérje tanulót foglalkoztatni.

A tanulói szerződéssel foglalkoztatott diákok tanulmányi eredményüktől függően havi nettó 10-30 ezer forint közötti támogatást kaphatnak, de hiányszakmák esetében ez az összeg több lehet - mondta el az államtitkár.

Czomba Sándor közölte azt is: hamarosan bejelentenek egy új támogatási formát, amellyel a hátrányos helyzetű családból származó fiatalokat fogják segíteni.

A 2013-14-es tanévben már 48-49 ezer tanulói szerződéses fiatal vesz részt duális szakképzésben - összegezte az államtitkár.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta: jelenleg mintegy 7000 vállalkozásnál kaphatnak gyakorlati képzést a tanulók, de nagy szükség van további cégekre, amelyek bekapcsolódnak ebbe a modellbe.

Emlékeztetett arra, hogy a kamara már 15-20 éve szorgalmazta a duális képzés bevezetését. A nagy elmozdulás 2010-ben sikerült, amikor megállapodtak a kormánnyal a duális szakképzés elindításáról. Tavaly szeptembertől már a teljes magyar szakképzésben bevezették ezt a képzési formát - mutatott rá Parragh László.

Dale A. Martin, a sajtótájékoztatónak helyet adó Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Siemens Németországban már mintegy száz éve elindította a duális képzést. Magyarországon az elsők között vezette be ezt a képzési formát, a gödöllői Madách Imre szakiskolával közösen.

Az elnök-vezérigazgató, aki egyben a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, hangsúlyozta, hogy a Magyarországon jelen lévő német vállalatok nemcsak munkahelyet teremtenek, hanem a magas színvonalú szakképzésben és a kutatás-fejlesztésben is komoly szerepet vállalnak.

Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója felhívta a figyelmet arra: a következő hetekben-hónapokban folynak a szakmaválasztások, most döntenek a családok arról, hogy szeptembertől milyen iskolába járjanak a gyerekek. Ebben kíván segíteni a hivatal, amelynek honlapján részletes információkat találhatnak az érdeklődők a duális szakképzésről.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Maruzsa: június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek

Június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Teljes cikk

Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk