Megjelent: 4 éve

Eddig nem túl sikeres a diplomamentő program

Majdnem 8300-an léptek be eddig a Diplomamentő programba, de eddig csak körülbelül 400 embernek sikerült nyelvvizsgát tennie annak érdekében, hogy a vizsga hiányában beragadt oklevelét megkaphassa. A képzés ingyenes, de ha valaki önhibájából nem fejezi be, vagy nem tudja megszerezni határidőre a nyelvvizsgát, fizetnie kell.

images

A hazai felsőoktatásban végzett hallgatók 20-22 százaléka a nyelvvizsga hiányában nem kapja meg a záróvizsga után a diplomáját, sokan pedig később sem szerzik meg az oklevelet. Így pedig sok esetben nehezebben helyezkednek el, mint okleveles társaik.

Tavaly indult a Diplomamentő Program, melynek kertében megfelelő nyelvtudással ingyenes nyelvtanfolyam segítségével szerezhető meg a nyelvvizsga. Egyelőre majdnem 400-an mentettek - mondta el a Pénzcentrum érdeklődésére Pákozdi Szabolcs, a Diplomamentő programért felelős Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója.

A tavalyi év tapasztalatai alapján idén már csak 240, illetve 360 órás tanfolyamra lehet jelentkezni. Tavaly kisebb óraszámmal is indultak tanfolyamok, de az előzetes nyelvtudásszintekhez nem volt elegendő a meghirdetett óraszám.

Eddig 734 képzés indult a programban, majdnem 8300 fő részvételével. Ebből eddig 383-an tettek sikeres vizsgát, és váltották ki a diplomájukat.
Idén márciustól több mint ezer diák kezdte meg nyelvi tanulmányait, és további 2300 főnek lesz lehetősége csatlakozni a programhoz. Főleg azoknak lenne érdemes jelentkeznie, akik idén államvizsgáznak - hívta fel rá a figyelmet Pákozdi Szabolcs.

A jelentkezés feltételei:

 • sikeres államvizsgát tettél valamelyik hazai felsőoktatási intézményben és nincs hallgatói jogviszonyod
 • a diplomádat államilag elismert nyelvvizsga hiányában nem szerezted meg
 • legalább alapfokú B1 szintű nyelvismeret kell hozzá

  Mire van szükséged a jelentkezéshez?

 • személyi igazolvány vagy útlevél
 • lakcímkártya
 • igazolás a záróvizsgáról
 • ha nyilvántartott álláskereső vagy, az erről szóló hatósági igazolás másolatát is mellékelned kell
 • ha a választott nyelvből írásbeli vagy szóbeli B2 típusú nyelvvizsgád van, a bizonyítvány másolatát is mellékelni kell

  Határidő
  A forrás kimerüléséig lehet jelentkezni a képzésekre. Ahogy folyamatosan jelentkeznek a programba, úgy indulnak folyamatosan a képzések.

  Költségek
  A képzés teljes költségét az OFA állja. Ha regisztrált álláskereső vagy, akkor az első nyelvvizsgád díját is. Legkésőbb 2016. december 31-ig kell a nyelvvizsgát letenni, azoknak, akik a márciustól induló képzéseken vesznek részt. A regisztrált álláskereső a képzés helye és a lakhelye között 90 százalékos utazási kedvezményt vehet igénybe helyközi utazási támogatásként. Nem árt tudni, hogy aki nem fejezi be a képzést önhibájából, annak ki kell azt fizetnie az OFA-nak. Ha pedig végigcsinálja a tanfolyamot, de nem tudja letenni a nyelvvizsgát, annak a képzés díjának a felét kell visszafizetnie. Az eduline információi szerint ez akár 150 ezer forint is lehet.

  Képzések
  angol, német vagy francia nyelv
  időtartam: 240 vagy 360 órás képzés
  intenzitás: heti 6 órától heti 20 óráig
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter