Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Egyeztettek a közszolgáltató szektor idei béreiről

Az idei keresetfejlesztésről egyeztetettek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) érdekkörébe tartozó állami vállalatok szakszervezetei, az NFM államtitkára, valamint a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének (STRATOSZ) ügyvezetője - közölte a LIGA Szakszervezetek csütörtökön az MTI-vel.

images

A hulladékgazdálkodás, a Posta, a BKV, a Volán, a vasút, a vízművek, a villamosenergia-ipar, a légiközlekedés területéről jelen lévő szakszervezetek szerint a keresetnövekedésnek meg kell haladnia az infláció mértékét. A résztvevők tájékoztatták az államtitkárt a szektorban dolgozók súlyos helyzetéről, így a tartós reálkereset csökkenésről.

Csuport Antal, a STRATOSZ ügyvezető igazgatója szerint - elsősorban a közüzemi dolgozók pályaelhagyásának elkerülése érdekében - támogatható egy infláció közeli béremelési törekvés. A konkrét értéket a szektor (és vállalatok) reálhelyzetének kell meghatároznia - hangsúlyozták.

A közleményben a Liga idézi Fónagy János államtitkárt is, aki elmondta: amennyiben a szociális partnerek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán egy infláció közeli, konszenzusos emelési javaslatot terjesztenek a kormány elé, azt a tárca figyelembe fogja venni.

A közlemény szerint a mintegy háromórás megbeszélésen felmerült egy közüzemi szektoriális érdekegyeztető fórum létrehozásának gondolata is, amely egy háromoldalú konzultációs testület lenne. Ezen a fórumon a STRATOSZ, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az állami tulajdonú vállalatok szakszervezetei egyeztetnének a közszolgáltató szektort közvetlenül érintő gazdasági tárgyú kormányzati döntésekről. A szektor különállását a megbeszélés résztvevői szerint az adja, hogy a közüzemi, állami tulajdonú vállalatoknál egyfajta korlátozott versenyhelyzet van, miközben szektor a munkavállalói nem közalkalmazottak - olvasható a közleményben.
Follow hrportal_hu on Twitter