Megjelent: 2 hónapja

Egyre kevesebb fiatal akar rendőr lenni, négyezer állás betöltetlen

A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára szerint azért nem vonzó a pálya a fiataloknak, mert alacsonyabb a fizetés a civil foglalkozásokhoz képest.

Legalább négyezer rendőri állás lehet betöltetlen Magyarországon - tudta meg az rtl.hu az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Márciusban 50 342 fő volt a rendőrség összlétszáma, ebből 36 822 volt a hivatásos állomány összlétszáma. A portál úgy tudja, ismét csökkent azoknak a száma, akik tiszthelyettesi technikumba jelentkeztek. Tavaly 592-en, idén már csak 460-an jelentkeztek a kétéves képzésre. A Belügyi Szemlében megjelent tanulmány szerint 2014-ben még 3060-an jelentkeztek, 2018-ban 1715-en, 2019-ben pedig 880-an. 

A kétéves technikumi képzés mellett egy 10 hónapig tartó járőrképzésre is lehet jelentkezni, amire tavaly 1282-en jelentkeztek összesen, ugyanakkor minden harmadik fiatal elbukik az alkalmassági vizsgán. 

Az összes tiszthelyettesi képzést tekintve tavaly nyáron összesen 716-an végeztek, míg a Belügyi Szemle tanulmánya szerint tartósan 1200 új elsőéves tanulót kellene felvenni ahhoz, hogy stabilizálódjon a minimálisan elvárható létszám.

A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség a jelenlegi létszámmal is maradéktalanul el tudja látni feladatát, a szakszervezeti vezetők szerint azonban ez csak úgy oldható meg, ha a rendőrök sok túlórát vállalnak és rendszeresen dolgoznak a lakóhelyüktől távol is. 

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára azt mondta, Budapesten a szolgálatban lévők jelentős része vidéki. 

"A koronavírus megjelenése óta a fegyverpénz belengetésén kívül csak azért nem mondtak fel tömegesen, mert június 1-jéig a veszélyhelyzetre hivatkozva megtiltották ezt, és csak közös megegyezéssel – azaz a felettes beleegyezésével – lehet távozni. De még a járvány évében is több mint ezren távoztak az állományból, pedig csak néhány hónapig oldották fel a leszerelési tilalmat” -  nyilatkozta az FRSZ főtitkára, aki szerint a fiatalok körében azért nem vonzó a rendőri pálya, mert alacsonyabb a fizetés a civil foglalkozásokhoz képest. Egy kezdő rendőr nettó 200 ezer forint alatt keres, és a tiszthelyettesek több évtizednyi szolgálat után is csak 250-300 ezer forintot keresnek. 

A szakszervezeti vezető szerint más gondok is nehezítik a rendőrök munkáját. "Gyakran előfordul, hogy lehetetlen helyzet elé állítják a rendőröket, például csak az utolsó pillanatban tudják meg a beosztásukat, vagy úgy kapják meg a 8 órás pihenőidejüket, hogy reggel és este is bent kell lenniük" - mondta, hozzátéve, hogy emberségesebb bánásmód is kellene ahhoz, hogy javuljon az állomány hangulata.

A tapasztalatok szerint egyre kevesebb fiatal szereti a militáns életvitelt. "Nem hiszem, hogy itt fogok maradni, mert a párommal családot szeretnénk, de ennyiből nem lehet megélni. Lassan párom sem lesz, mert mindig behívnak, bent kell lenni, mert nincs ember"  - nyilatkozta a portálnak egy 28 éves járőr. Az rtl.hu-nak nyilatkozó rendőrök a hivatásból nem ábrándultak ki, csak a körülményekkel elégedetlenek, ezért sokan azt fontolgatják, hogy leszerelnek. A legtöbben akkor maradnának, ha megemelnék a béreket és ismét bevezetnének rendvédelmisekre vonatkozó nyugdíjkedvezményt.

 

rtl.hu

FOTÓ: MTI/Balogh Zoltán

 

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook