Megjelent: 5 hónapja

Egyre kevesebb fiatal akar rendőr lenni, négyezer állás betöltetlen

A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára szerint azért nem vonzó a pálya a fiataloknak, mert alacsonyabb a fizetés a civil foglalkozásokhoz képest.

Legalább négyezer rendőri állás lehet betöltetlen Magyarországon - tudta meg az rtl.hu az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Márciusban 50 342 fő volt a rendőrség összlétszáma, ebből 36 822 volt a hivatásos állomány összlétszáma. A portál úgy tudja, ismét csökkent azoknak a száma, akik tiszthelyettesi technikumba jelentkeztek. Tavaly 592-en, idén már csak 460-an jelentkeztek a kétéves képzésre. A Belügyi Szemlében megjelent tanulmány szerint 2014-ben még 3060-an jelentkeztek, 2018-ban 1715-en, 2019-ben pedig 880-an. 

A kétéves technikumi képzés mellett egy 10 hónapig tartó járőrképzésre is lehet jelentkezni, amire tavaly 1282-en jelentkeztek összesen, ugyanakkor minden harmadik fiatal elbukik az alkalmassági vizsgán. 

Az összes tiszthelyettesi képzést tekintve tavaly nyáron összesen 716-an végeztek, míg a Belügyi Szemle tanulmánya szerint tartósan 1200 új elsőéves tanulót kellene felvenni ahhoz, hogy stabilizálódjon a minimálisan elvárható létszám.

A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség a jelenlegi létszámmal is maradéktalanul el tudja látni feladatát, a szakszervezeti vezetők szerint azonban ez csak úgy oldható meg, ha a rendőrök sok túlórát vállalnak és rendszeresen dolgoznak a lakóhelyüktől távol is. 

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára azt mondta, Budapesten a szolgálatban lévők jelentős része vidéki. 

"A koronavírus megjelenése óta a fegyverpénz belengetésén kívül csak azért nem mondtak fel tömegesen, mert június 1-jéig a veszélyhelyzetre hivatkozva megtiltották ezt, és csak közös megegyezéssel – azaz a felettes beleegyezésével – lehet távozni. De még a járvány évében is több mint ezren távoztak az állományból, pedig csak néhány hónapig oldották fel a leszerelési tilalmat” -  nyilatkozta az FRSZ főtitkára, aki szerint a fiatalok körében azért nem vonzó a rendőri pálya, mert alacsonyabb a fizetés a civil foglalkozásokhoz képest. Egy kezdő rendőr nettó 200 ezer forint alatt keres, és a tiszthelyettesek több évtizednyi szolgálat után is csak 250-300 ezer forintot keresnek. 

A szakszervezeti vezető szerint más gondok is nehezítik a rendőrök munkáját. "Gyakran előfordul, hogy lehetetlen helyzet elé állítják a rendőröket, például csak az utolsó pillanatban tudják meg a beosztásukat, vagy úgy kapják meg a 8 órás pihenőidejüket, hogy reggel és este is bent kell lenniük" - mondta, hozzátéve, hogy emberségesebb bánásmód is kellene ahhoz, hogy javuljon az állomány hangulata.

A tapasztalatok szerint egyre kevesebb fiatal szereti a militáns életvitelt. "Nem hiszem, hogy itt fogok maradni, mert a párommal családot szeretnénk, de ennyiből nem lehet megélni. Lassan párom sem lesz, mert mindig behívnak, bent kell lenni, mert nincs ember"  - nyilatkozta a portálnak egy 28 éves járőr. Az rtl.hu-nak nyilatkozó rendőrök a hivatásból nem ábrándultak ki, csak a körülményekkel elégedetlenek, ezért sokan azt fontolgatják, hogy leszerelnek. A legtöbben akkor maradnának, ha megemelnék a béreket és ismét bevezetnének rendvédelmisekre vonatkozó nyugdíjkedvezményt.

 

rtl.hu

FOTÓ: MTI/Balogh Zoltán

 

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kirúgással fenyegetik a polgári engedetlenségben résztvevő tanárokat

Több tanár is levelet kapott a tankerülettől, miszerint jogosulatlanul maradtak távol a munkától. Teljes cikk

Hivatalosan nem lesz őszi szünet

Hosszabb lesz a téli szünet, viszont központilag meghirdetett őszi szünet nem lesz, jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Feldolgozóipari kkv-k kaphatnak rezsitámogatást

Ha csökken a foglalkoztatottság, újabb munkahelymentő akcióterv indul - jelentette be az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár. Teljes cikk