Megjelent: 16 éve

Egyre többen váltják ki a PIN-kódot az EMMÁ-hoz

A munkáltatók többsége még személyesen vagy levélben jelenti be a munkaviszony létesítését, megszűnését az egységes magyar munkaügyi adatbázisba (EMMA), de 26 ezer munkaadó már kiváltotta a PIN-kódot az internetes vagy telefonos bejelentéshez.

Szántó Tamás, a Foglalkoztatási Hivatal informatikai főigazgató-helyettese azt is közölte, hogy PIN-kódot a munkavállalók közül is kiváltották már 4 ezren. Ők az internet segítségével elektronikus úton is lekérdezhetik adataikat.

A szakember elmondta, hogy a május elsejei indítás óta 63 ezer személyes bejelentést kaptak a munkaügyi kirendeltségek a munkáltatóktól munkaviszony létesítéséről, megszüntetéséről, postán pedig 12 ezer ilyen bejelentés érkezett.

Több számítógépes programfejlesztő cég egyébként már azon dolgozik, hogy az ügyviteli programjaik tartalmazzák az EMMA felé történő automatikus adattovábbítást is. Így amikor az adott munkahelyen egyébként is beviszik a számítógépes rendszerükbe a belépők vagy a kilépők információit, akkor azokat a program az EMMA felé is továbbítja majd - hangsúlyozta Szántó Tamás.
Az EMMA - az ONYF-től, ill. az OEP-től átvett alapadatokkal együtt - a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó 2,5 millió munkavállaló és az őket foglalkoztató több mint 300 ezer munkáltató naprakész adatait tartalmazza. Hozzájárul a hatékonyabb munkaügyi ellenőrzéshez, segítségével teljesíthetők az európai uniós adatszolgáltatási kötelezettségek is.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nem utazhatnak ingyen a rendőrök a Volánbuszokon

A rendőrök többségének megszűnik a bérlettámogatása, ráadásul a vártnál kisebb béremelést kaptak. Teljes cikk

A Samsung gyár megvizsgáltatja Kínából érkező alkalmazottjait

Fokozott fertőtlenítést vezettek be a gyár közös helyiségeiben a koronavírus terjedése miatt. Teljes cikk

Milliós év végi juttatást kaptak az államtitkárok

A Blikk három olyat tárcát talált, ahol az államtitkárok nem kaptak év végi juttatást. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek