Egyre vonzóbb privatizációs célpont az Állami Autópályakezelő "/>
Megjelent: 13 éve

Egyre vonzóbb privatizációs célpont az Állami Autópályakezelő

A nyáron megjelent a privatizációs törvény módosítása, amely lehetőséget biztosít arra, hogy az Állami Autópályakezelő Zrt.-nek (ÁAK Zrt.) csak 25 plusz 1 százaléka maradjon tartós állami tulajdonban, azóta folyamatosan jelentkeznek a bankok, illetve a szakmai befektetők, akik között vannak Magyarországon, illetve Európában autópályákkal foglalkozó társaságok egyaránt.

Az ÁAK szempontjából nem volt haszontalan a több mint egy éves felkészülés az ÁAK kötvények kibocsátására - amiről az állam végül is 2006 nyarán lemondott -, mivel emiatt a céget teljesen átvilágították, és ezzel párhuzamosan 2006-ban az ÁAK maga is racionalizálta működését, valamint karcsúsította szervezetét - mondta az MTI-nek Winkler-Virág András, a cég kommunikációs igazgatója. Így az állami autópálya-kezelő gyakorlatilag mára tőzsdeképessé vált.

Az ÁAK kommunikációs vezetője szólt arról is, hogy mivel 2007 végén lejár az ÁAK és az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság (UKIG) közötti sztrádaüzemeltetési és fenntartási szerződés is, ezért a megújításról már korábban megkezdődtek a tárgyalások.

A hosszútávra - 20-30 évre - megkötendő koncessziós, vagy autópálya üzemeltetési szerződés lehet az alapja az ÁAK jövőre esedékes privatizációjának is, hiszen egy ilyen periódusra vonatkozó szerződés az állammal sok befektető számára jelent vonzó perspektívát.

Megújuló matricaszerződés

Az ÁAK Zrt. és az UKIG várhatóan január elején megújítja a 2007-re vonatkozó autópályadíj-szedési szerződést is, amely rögzíti a matricás rendszerben az ÁAK Zrt. feladatait és díjait.

A 2007-től érvényes új útdíjszedési szerződés alapvető keretei azonosak lesznek a 2006. január 1-jétől érvényes feltételekkel - mondta Winkler-Virág András. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a matricás rendszer felelőse már az UKIG, az ÁAK gyakorlatilag alvállalkozóként szedi be a díjakat, végzi a logisztikai és pótdíj-beszedési feladatokat és működteti az országos ügyfélszolgálat-hálózatot, valamint a call centert.

A matricabevételek - az idei mintegy 30,5 milliárd forint lesz - 2006. január 1. óta a költségvetés részét képező Útpénztárba kerülnek, és az UKIG ebből fizeti többek között az ÁAK üzemeltetési, fenntartási és díjszedési tevékenységét - az érvényes szerződések alapján.

A kommunikációs vezető közölte: az elektronikus díjbeszedési rendszer előkészítésére vonatkozó tanácsadói közbeszerzését az UKIG 2006 végén kiírta. A rendszer kiépítésére és üzemeltetésére vonatkozó tendert várhatóan 2007 elején jelentetik meg.

Így a rendszer várhatóan 2008-tól a tehergépjárművekre, míg 2011-től a személygépjárművekre is bevezethető lesz. Az ÁAK stratégiai tervei között szerepel az is, hogy hasznosítva sokéves tapasztalatát és speciális infrastruktúráját, részt vállal a majdan bevezetendő elektronikus díjbeszedési rendszer üzemeltetésében is - tette hozzá Winkler-Virág András.

MTI/Menedzsment Fórum
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek