Megjelent: 11 éve

Eldőlt a mesterképzési helyek sorsa

Hiller István oktatási és kulturális miniszter döntött a 2009/2010-es tanévben induló mesterképzésekre elkülönített államilag támogatott helyek elosztásáról. Az elkülönített 21700 helyből 18980 helyet osztott szét 30 intézmény között, a maradék csaknem 2000 helyet a következő hónapokban akkreditált szakokra tartalékolja a tárca - adta hírül az MTI.

Az intézmények összesen 27 ezer mesterképzési helyet igényeltek, így minden intézmény kevesebb hellyel számolhat a vártnál.

A legtöbb helyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem (2688), majd a Szegedi Tudományegyetem (2353) kapta, ezeket követi a Debreceni Egyetem 2191, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem 2115 hellyel. A Budapesti Corvinus Egyetem 1221 hellyel számolhat.
A legkevesebb helyet a Budapesti Kortárstánc Főiskola kapta (4), de kevés hellyel gazdálkodhat a Kodolányi János Főiskola (13), az Általános Vállalkozási Főiskola (20), és a Budapesti Üzleti és Kommunikációs Főiskola (24) is. A legtöbb helyet szerző főiskola a Budapesti Gazdasági Főiskola, a BGF 486 államilag támogatott mesterképzési helyet tölthet fel a tavaszi felvételi eljárás során.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár az MTI-nek elmondta, az elkülönített 21700 helyet a 2006-os államilag támogatott alap-, egységes, osztatlan és felsőfokú szakképzésre elkülönített helyek számából kellett kalkulálni, ez a szám két évvel ezelőtt 62 ezer volt. Mesterképzésben a hallgatók 35 százaléka tanulhat tovább állami támogatási formában, így körvonalazódott a 21700-as keretszám. A 2010/2011-es tanévben várhatóan ennél kevesebb mesterképzéses helyre számíthatnak az intézmények, a 2007-es évben ugyanis már csak 56 ezer alapképzési helyet támogatott a kormány. A helyek elosztása során preferálni kellett az informatikai, a műszaki és természettudományos területeket.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság októberi tájékoztatása szerint 900 mesterszak-indítási kérelemből több mint 500-at támogattak. Körülbelül 100 szakindítási kérelem vár elbírálásra, így várhatóan októberben és decemberben akkreditál még mesterszakokat a MAB. Az októberi döntések még bekerülhetnek a felvételi tájékoztatóba, a decemberi határozatok pedig a pótfelvételi tájékoztatóban szerepelnek majd.
A férőhelyek elosztására a Magyar Rektori Konferencia, a Felsőoktatási Tudományos Tanács, az Oktatási Hivatal és az oktatási minisztérium szakembereiből álló bizottság tett javaslatot - tudta meg az MTI.

Edupress.hu/MTI
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Pásztói Múzeum segédanyagokkal támogatja a digitális oktatást

A Pásztói Múzeum is csatlakozik azokhoz az intézményekhez, akik támogatják a digitális oktatást. Teljes cikk

Újabb tananyagok segítik a digitális oktatást

A HiperSuli programjában résztvevő iskolák tanárai akkreditált tanártovábbképzésben részesülhetnek. Teljes cikk

Pedagógusok állása is veszélybe került a koronavírus miatt

Több intézményből is megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusokat küldtek el azonnali hatállyal. Teljes cikk