Megjelent: 16 éve

Elégedetlenek vagyunk pályaválasztásunkkal

Egy friss nemzetközi munkahelyi felmérés szerint a magyar munkavállalók több mint egyharmada teljesen más irányban tanult volna tovább a középiskola befejezése után ha lehetősége nyílt volna rá, minden negyedik pedig úgy érzi, hogy nem a megfelelő pályát választotta.

images

A Kelly Services nemzetközi munkaerő-közvetítő és kölcsönző cég által készített felmérésből az derül ki, hogy Magyarországon számos munkavállaló megkérdőjelezi saját (közép- illetve felsőfokú/szakmai) tanulmányainak és végzettségének színvonalát, és sokan nincsenek meggyőződve arról, hogy jó döntést hoztak-e a pályaválasztást illetően.

A Kelly Services nemzetközi felmérése 115.000 dolgozó véleményét gyűjtötte össze összesen 33 országban - köztük több mint 4.000 magyar munkavállalóét.

Jónás Anikó a Kelly Services ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a felmérés eredménye nagyfokú nyugtalanságot és elégedetlenséget jelez a magyar dolgozók körében a választott pályával, illetve a karrier alakulásával kapcsolatban.

"Sok munkavállaló úgy érzi, tanulmányaik nem készítették fel őket megfelelően azokra a kihívásokra, amelyekkel a munkába állást követően voltak kénytelenek szembesülni; emellett jó néhányan bánják, hogy karrierjük nem más irányba alakult."- közölte a Jónás Anikó.

A megkérdezettek 76 százaléka bánja, hogy nem tanult tovább, 42 százalék más területen tanult volna tovább, 29 százalék érzi úgy, hogy nem a megfelelő pályát választotta, további 26 százalék pedig nem biztos a döntésének helyességében. A felmérésben részt vevők 33 százaléka (közép)iskolai tanulmányairól, 32 százaléka pedig felsőfokú tanulmányairól gondolja úgy hogy nem készítették fel őket a munkába állás után kihívásokra.

Az eredményekből jól kivehető hogyan ítélik meg a munkavállalók saját országuk oktatási rendszerének színvonalát. Az iskolai oktatás eszerint Indiában élvezi a legnagyobb "támogatást", ott ugyanis a megkérdezettek 69 százaléka vélte úgy, hogy tanulmányaik megfelelően felkészítették őket mindarra, ami az elhelyezkedést követően várt rájuk. A második helyen Puerto Rico áll (67 százalék), a harmadik Indonézia és Thaiföld (65 százalék), őket Lengyelország (63 százalék), Spanyolország (61 százalék), Kanada és Magyarország (59 százalék) követi a sorban, az élbolyt pedig Japán és Mexikó zárja.

Az emberek világszerte jóval elégedettebbek felsőfokú, avagy szakmai tanulmányaik színvonalával: nemzetközi átlagban a munkavállalók 65 százaléka vélte úgy, hogy megfelelően felkészítették a munkával járó nehézségekre és kihívásokra. Magyarország azonban ebben a rangsorban a kevéssé előkelő 29. helyen végzett a nemzetközi átlagot jócskán alulmúló 57százalékos elégedettségi értékkel.

A nemek közti különbségek itt is jól kivehetők. A nők ugyanis elégedettebbek közép- illetve felsőfokú/szakmai tanulmányaik színvonalával, mint a férfiak.

Az emberek túlnyomó többsége, 71 százaléka ért egyet azzal a felvetéssel, hogy "a felsőfokú/szakmai képzésben több gyakorlatra és kevesebb elméletre lenne szükség".

Magyarországon a válaszadók 45 százaléka elégedett a választott pályával, 29 százalék úgy véli, rosszul választott, 26 százalék pedig "nem tudja", hogy vajon jó döntést hozott-e.

"Természetes, hogy az emberek pozitívan tekintenek mindarra, amit elértek, és kedvezően ítélik meg azt, hogy milyen mértékben sikerült szakmai célkitűzéseiket megvalósítaniuk. Nem meglepő, hogy sokan bánják, nem tanultak szorgalmasabban a középiskolában, a főiskolán vagy az egyetemen. Emellett sokaknak vannak kétségeik saját pályaválasztásukat illetően." - kommentálta a felmérés eredményeit Jónás Anikó.

"Sajnálatos tény, hogy aki felismeri, hogy nem a megfelelő pályát választotta, az valószínűleg nem is olyan produktív a munkájában, amilyen lehetne, miközben vélhetően elszalasztja egy olyan karrier lehetőségét, ahol sokkal jobban kiteljesedhetne és megvalósíthatná önmagát."- tette hozzá a Kelly Services ügyvezetője.

Jónás Anikó mindemellett fontosnak tartja, hogy tanulmányaival, illetve pályaválasztásával kapcsolatos döntései értékelése során az ember ne ringassa magát hamis illúziókba, és ne reagálja túl, ha ráébred, hogy valami nem a legtökéletesebben alakult.

Ma már a legtöbb munkavállaló számára teljesen természetes, hogy élete során akár többször is pályát módosítson, így ha valaki nem elégedett a munkájával vagy a karrierjével, módja van rá, hogy pozitív irányba változtasson rajta. A megkérdezett férfiak és nők egyetértettek abban, hogy a karrierváltás legfőbb akadálya a "megélhetés", ezt követi az "idő" és a "család".
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Íme a kormány terve a 300 ezer főnyi munkaerőpiaci tartalék mozgosítására

A munkaerőpiaci tartalékon belül nagyságrendileg 40 ezer fő rövidtávon elhelyezhető álláskereső - szögezte le Czomba Sándor. A Nemzetgazdasági... Teljes cikk

130 milliárd forintnyi 0 százalékos hitelt kapnak a kkv-k

A GINOP Plusz program I. prioritásán keresztül a kormány a következő időszakban összesen 450 milliárd forintot biztosít a vállalkozások... Teljes cikk

Még egy hónapig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

Még egy hónapig, március 18-áig lehet kérni az szja-bevallási tervezet postázását az adóazonosító jel és születési dátum megadásával... Teljes cikk