Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Elodázzák a nyugdíjba menetelt az idős amerikaiak

Sok idős amerikai elhalasztja nyugdíjba menetelét, miután csökkennek megtakarításaik az ingatlan- és értékpapírpiacok zavarai miatt.

Az 55 és 64 év közötti korosztálynak februárban 64,8 százaléka volt aktív munkaviszonyban, ami másfél százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A 65 évnél idősebbek körében ez az arány ugyanebben a periódusban 16-ról 16,2 százalékra nőtt. Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint ez a növekedés több mint 1,2 millió dolgozót jelent.

Az Egyesült Államokban egy év alatt átlagosan 10 százalékkal estek az ingatlanárak. Az értékpapírok árfolyamai pedig az elmúlt negyedévben a legnagyobb mértékben romlottak az utóbbi 5 évben. A házak piaci értékének csökkenésével egyre kevesebb, nyugdíjba menetel előtt álló amerikai érzi magát biztonságban. Azok is elbizonytalanodnak, akik nem tervezik eladni házukat, azok közül pedig, akik korábban lakóingatlanuk értékesítésével tervezték megvenni nyugdíjas éveik nyugalmát, sokan az aktív munkaviszony folytatását választják. A vagyonukat értékpapírokban őrző idősek aggódnak, hogy megtakarításaik elolvadnak, a Wall Street nagy veszteségeiről szóló hírek óvatosságra késztetik őket. Az Egyesült Államokban az állami nyugdíjak többnyire alacsonyak.

Elemzők ezekben az években várják, hogy a második világháborút követő két évtizedben, az 1946 és 1964 között született 78 milliós "baby boom" nemzedék nyugdíjba menetelével nagy kiáramlás történik a munkaerőpiacról. A válság miatt ez az "ezüst cunami" azonban egyelőre nem kezdődött el, tucatnyi befektetési és nyugdíjazási tanácsadó cég egybehangzó véleménye szerint idősek tömegei halasztják el a nyugdíjba menetelt. Ez enyhíti ugyan a társadalombiztosításra nehezedő terhet, ugyanakkor egyes ágazatokban erősödik a munkaerő-piaci verseny.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter