Megjelent: 2 hónapja

Élőlánc, dudáló autósok, tüntető diákok - országszerte szolidaritási akciók bontakoztak ki a tanárok mellett

Óriási élőlánc formálódott Budapesten a pedagógusokért, az oktatás világnapjára meghirdetett megmozdulásokat országszerte szolidaritási akciók kísérik.

images

Október 5-re, az oktatás világnapjára országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A tiltakozás nem állt meg az iskolák falai mögött: diákok, szülők és pedagógusok összefogásában óriási élőlánc formálódott a tanítási idő kezdete előtt Budapesten a béremelésért, az oktatási dolgozók jobb megbecsüléséért. Az autósok városszerte hangos dudaszóval támogatták a résztvevőket. A Blaha Lujza tér és a Keleti közötti járdaszakaszon mozdulni is alig lehett a sok tüntetőtől. 

A Tanítanék Mozgalom Facebook-oldalán szerda délelőtt jelezte: ma 83 iskolából 947 tanár polgári engedetlenkedik és több ezren sztrájkolnak az oktatásért.

Az élőlánc után a Madách téren flashmobot tartottak a résztvevő iskolák. A 24.hu tudósítása szerint több száz diák énekelt együtt, majd azt skandálta, hogy: Fizessétek ki a tanárainkat!

Karácsony Gergely főpolgármester szintén Facebook-oldalán biztosította támogatásáról a tiltakozó pedagógusokat. Mint írta: "Tanárok nélkül nincs jövő! Budapest a tanárokkal van."

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének (OSZSZ) tagjai, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezete, a Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezet, a Pécsi Tudományegyetem Integrált Egészségügyi Szakszervezete, Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség és a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a sztrájkoló tanárokat.

A szakszervezetek a délután folyamán a tervek szerint petíciókat adnak át az ombudsman helyi irodáiban Budapesten, Győrben, Miskolcon és Pécsen is.

Délután öt órától a Grund nevű ifjúsági szervezet hídfoglalást és tüntetést tart a pedagógusokért a Margit hídon.

Este héttől pedig a Tanítanék Mozgalom és noÁr szolidaritási koncertje zárja a napot a Kossuth téren.

Fotó: noÁR - Facebook

  • 2022.12.01CX-Ray hálózatelemzés online workshop Szeretnéd tudni, hogy kik a véleményvezérek, mentorok, talentek, szakértők, információforrások, kiégés szélén állók, elkötelezettek, elszigeteltek vagy potenciális vezetők a szervezetben? Részletek Jegyek
  • 2022.12.01CX-Ray elégedettség felmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter