Elvárt adó: plusz teher és bizonyítási kényszer "/>
Megjelent: 13 éve

Elvárt adó: plusz teher és bizonyítási kényszer

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint a módosított elvárt adó bevezetése jelentős adminisztratív többletterhet okozna a vállalatoknak, többletmunkát jelentene az adóhivatal munkatársainak, ugyanakkor nem eredményezi a kormányzat által elvárt bevételt.

A szövetség keddi közleménye szerint a kormány által javasolt módosítások nyomán megszűnnek ugyan a korábbi alkotmányossági aggályok, a javaslat azonban a bizonyítás terhét az érintett vállalatokra hárítja, ami számukra jelentős adminisztratív többletterhet okoz.

Az MGYOSZ szerint a kormány által várt közel 60 milliárd forintos adóbevétel nem reális. Ebből az adónemből származó központi bevétel számításaik alapján nem érné el vagy alig haladná meg a 20 milliárd forintot.

Az elvárt adó tervezett módon történő beszedése jelentős többletmunkát, többletköltséget okoz az erre hivatott APEH számára is. Az MGYOSZ szerint ha az adóhatóság nem tud megfelelni új rendkívüli ellenőrzési kötelezettségének, kétségessé válik az új adónemtől elvárt hatás, az adóelkerülők számának csökkenése. Ezáltal kérdésessé válhat az adónem hatékonysága és a bevezetés eredményessége is.

Az MGYOSZ az elvárt adó kapcsán ismételten hangsúlyozza korábbi szakmai álláspontját: a gazdaság valamennyi szereplőjének érdekét egy kellően előkészített és széles körű szakértői vitával kísért adóreform szolgálná, amelyhez továbbra is felajánlják együttműködését.

A pénzügyminiszter hétfői kijelentése szerint a szerdai kormányülésen elfogadhatja a kormány az elvárt adó új változatának tervezetét. Az elvárt adó tervezett formájával kapcsolatban fenntartásait hangoztatta Kóka János gazdasági miniszter is.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek