Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme

Decemberben is javultak kissé az üzleti és fogyasztói várakozások a GKI Gazdaságkutató által az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint. A GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke decemberben mínusz 21,2 pontra javult az előző havi mínusz 22,4 pontról.

Az üzleti bizalmi index a novemberi mínusz 12,4 pontról mínusz 11,3-ra emelkedett, a fogyasztói bizalmi mutató mínusz 49,3 pont lett az előző havi mínusz 50,7 után.

A felmérés szerint decemberben az üzleti várakozások harmadik hónapja, a fogyasztóiak pedig második hónapja emelkedtek. Az év végi várakozások valamivel kedvezőbbek az év eleji, pénzpiaci krízissel fenyegető helyzetben mért szintnél, de továbbra sem érték el áprilisi, egyébként akkor is igen alacsony értéküket - közölte a GKI.

Az üzleti szférán belül decemberben az ipari várakozások nem változtak, az építőipariak és a kereskedelmiek romlottak, a szolgáltatócégeké viszont jelentősen javult.

Az iparban a rendelésállomány megítélése romlott, a termelési szinté és kilátásoké, valamint a készleteké javult. Az építőipari bizalmi index értéke - a novemberi jelentős emelkedés után - decemberben számottevően csökkent. Az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése is lényegesen romlott az előző hónaphoz képest.

A kereskedelem növekvő pesszimizmusát a rendelésállomány romlása magyarázza, az eladási pozíciót kissé jobbnak érezték a válaszolók.

A szolgáltatói bizalmi index értéke decemberben folytatta a novemberben megkezdett javulást, így jobb lett az elmúlt időszaki forgalom és létszám megítélése. Az iparban, a szolgáltató cégeknél és kissé a kereskedelemben is kedvezőbb lett a foglalkoztatási szándék, az építőiparban viszont sokkal rosszabb.

A lakosság munkanélküliségtől való félelme enyhült. Az iparban és a szolgáltatócégeknél az áremelési törekvések nem változtak, az építőiparban ismét erősödött az árcsökkentési kényszer, a kereskedelemben viszont az áremelési várakozás lett erősebb.

A fogyasztók inflációs várakozása mérséklődött. A magyar gazdaság kilátásainak pesszimista megítélése az ipari és szolgáltató cégek, valamint a lakosság körében némileg enyhült, az építőiparban és a kereskedelemben viszont romlott. Javulásra továbbra sem számít szinte senki, de az iparban már csak a válaszolók kevesebb mint fele vár további rosszabbodást.

A fogyasztók a következő egy évben várható megtakarítási képességüket és pénzügyi helyzetüket hasonlóan látták, mint novemberben, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét viszont javulónak érzékelték.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk