Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Érdekegyeztető fórumot szeretnének a nyugdíjasok

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) Nyugdíjas Szövetsége azt kéri Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy hozzon létre érdekegyeztető fórumot, amely lehetőséget teremtene a kormány és a nyugdíjas érdekképviseletek közötti párbeszédre.

A szövetség hétfőn juttatta el az MTI-hez a miniszterelnöknek írt nyílt levelét, amely szerint szeretnék a kormány figyelmét ráirányítani a magyar nyugdíjasok romló helyzetére, a nyugdíjas képviseletekkel történő egyeztetések hiányának veszélyeire.

Az elmúlt években a nyugdíjak reálértéke 10 százalékkal csökkent, az átlagnyugdíj aránya a nettó átlagkeresetekhez viszonyítva 71 százalékról 63 százalékra csökkent. Ezzel az aránnyal Magyarország az uniós országok között ma már a legrosszabbak közé tartozik - hangsúlyozta az érdekképviselet.

Levelükben emlékeztetnek: tavaly a kormány kinyilvánította, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét - a nyugdíjas fogyasztói árindex figyelembevételével - megőrzi. A KSH adatai alapján a tavalyi nyugdíjas fogyasztói árindex 4,4 százalék lett. Ennek ellenére a kormány 4 százalékos nyugdíjemelést hajtott végre - mutatnak rá. Hozzáteszik: a szövetség a 0,4 százalékos nyugdíjemelési kérelmére nem kapott választ.

Az érdekképviselet szerint a nyugdíjasok helyzete a társadalmi átlaghoz viszonyítva folyamatosan romlik, ami ellentétes az EU irányelveivel, a demokratikus jogállamisággal és az emberi humánummal is. A szervezet közli azt is: elvárják, hogy a kormány az idős népességet, a nyugdíjasokat is érintő törvénymódosításokat érdemi módon és időben egyeztesse a nyugdíjas képviseletekkel.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter