Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Érettségi 2008 - pótvizsganapot jelölhetnek ki a BKV-sztrájk miatt

Elképzelhető, hogy pótvizsganapot jelölnek ki a május 27-i írásbeli érettségikre a BKV-sztrájk miatt - mondta el Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese csütörtökön az MTI-nek. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes közleményében "felháborítónak és felelőtlennek" tartja a BKV-s dolgozók sztrájkbizottságának döntését, mellyel az írásbeli érettségi vizsgák ideje alatt is sztrájkot hirdettek.

Az eredeti menetrend szerint május 27-én tartják az írásbeli érettségik utolsó napját. Délelőtt informatikából, délután a művészeti tárgyakból és ének-zenéből érettségiznek a diákok.
Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese szerint aznap délelőtt informatikából a fővárosban több mint hatezren vizsgáznak, vidéken több mint 22 ezer diák érettségizik középszinten. A művészeti tárgyakból és ének-zenéből délután közép- és emelt szintű vizsgákat tartanak. A fővárosban 644-en, vidéken 1.348-en érettségiznek.
Pósfai Péter elmondta: az Oktatási Hivatal felkészül az esetleges BKV-sztrájkból fakadó feladatokra.

A közoktatási törvény szerint az oktatásért felelős miniszter intézkedhet az érettségi megtartásával kapcsolatban, ha e nélkül veszélybe kerül az érettségi jogszabályok szerinti lebonyolítása. Eltérhet a vizsgaszabályzatban, illetve a tanév rendjében foglaltaktól, ha ez szükséges. Ez adott esetben pótnap kijelölését is jelentheti - mondta a hivatal illetékese.

Hozzátette: a konkrét helyzetet kell majd megnézni, s ezt látva a miniszter hozhatja meg a szükséges döntéseket. Az írásbelik május 27-én fejeződnek be, a szóbelik első napja június 5-e.
Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője csütörtökön az MTI-vel közölte, hogy többnapos BKV-sztrájk lesz május 27-étől, keddtől. A sztrájkot kedden 0 órától tartják meg azok a tagszervezetek, amelyek csatlakoztak a határozatlan idejű munkabeszüntetéshez - mondta a szóvivő.

Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes közleménye szerint a BKV-sztrájk tudatosan veszélyezteti 15 ezer diák érettségi vizsgáját. Emlékeztetett arra, hogy április 18-án már felkérte a szervezőket: legyenek tekintettel az ebben az időszakban érettségiző 20 ezer diák érdekeire.

A főváros előzetes felmérése szerint mintegy négyezer fiatal jelezte, hogy nem tud bejutni a vizsga helyszínére, ha ezen a napon sztrájk lesz, ezért a főpolgármester-helyettes felszólította a szakszervezeteket, hogy legyenek tekintettel a budapesti érettségizőkre, és a szóbeli vizsgák végéig, június 30-ig ne sztrájkoljanak.

Horváth Csaba szerint a sztrájkhoz való jogot senki nem vonja kétségbe, de ennek a jognak az érvényesítése nem akadályozhatja fiatalok ezreit abban, hogy sikeresen tegyék meg felnőtt életük első lépéseit. Ha a sztrájk megvalósul, az "a szervezők, a BKV-szakszervezetek társadalmi felelőtlenségéről és a budapestiek iránti szolidaritásuk hiányáról tanúskodik" - áll a közleményben.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk