Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Érettségi 2008 - pótvizsganapot jelölhetnek ki a BKV-sztrájk miatt

Elképzelhető, hogy pótvizsganapot jelölnek ki a május 27-i írásbeli érettségikre a BKV-sztrájk miatt - mondta el Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese csütörtökön az MTI-nek. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes közleményében "felháborítónak és felelőtlennek" tartja a BKV-s dolgozók sztrájkbizottságának döntését, mellyel az írásbeli érettségi vizsgák ideje alatt is sztrájkot hirdettek.

Az eredeti menetrend szerint május 27-én tartják az írásbeli érettségik utolsó napját. Délelőtt informatikából, délután a művészeti tárgyakból és ének-zenéből érettségiznek a diákok.
Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese szerint aznap délelőtt informatikából a fővárosban több mint hatezren vizsgáznak, vidéken több mint 22 ezer diák érettségizik középszinten. A művészeti tárgyakból és ének-zenéből délután közép- és emelt szintű vizsgákat tartanak. A fővárosban 644-en, vidéken 1.348-en érettségiznek.
Pósfai Péter elmondta: az Oktatási Hivatal felkészül az esetleges BKV-sztrájkból fakadó feladatokra.

A közoktatási törvény szerint az oktatásért felelős miniszter intézkedhet az érettségi megtartásával kapcsolatban, ha e nélkül veszélybe kerül az érettségi jogszabályok szerinti lebonyolítása. Eltérhet a vizsgaszabályzatban, illetve a tanév rendjében foglaltaktól, ha ez szükséges. Ez adott esetben pótnap kijelölését is jelentheti - mondta a hivatal illetékese.

Hozzátette: a konkrét helyzetet kell majd megnézni, s ezt látva a miniszter hozhatja meg a szükséges döntéseket. Az írásbelik május 27-én fejeződnek be, a szóbelik első napja június 5-e.
Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője csütörtökön az MTI-vel közölte, hogy többnapos BKV-sztrájk lesz május 27-étől, keddtől. A sztrájkot kedden 0 órától tartják meg azok a tagszervezetek, amelyek csatlakoztak a határozatlan idejű munkabeszüntetéshez - mondta a szóvivő.

Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes közleménye szerint a BKV-sztrájk tudatosan veszélyezteti 15 ezer diák érettségi vizsgáját. Emlékeztetett arra, hogy április 18-án már felkérte a szervezőket: legyenek tekintettel az ebben az időszakban érettségiző 20 ezer diák érdekeire.

A főváros előzetes felmérése szerint mintegy négyezer fiatal jelezte, hogy nem tud bejutni a vizsga helyszínére, ha ezen a napon sztrájk lesz, ezért a főpolgármester-helyettes felszólította a szakszervezeteket, hogy legyenek tekintettel a budapesti érettségizőkre, és a szóbeli vizsgák végéig, június 30-ig ne sztrájkoljanak.

Horváth Csaba szerint a sztrájkhoz való jogot senki nem vonja kétségbe, de ennek a jognak az érvényesítése nem akadályozhatja fiatalok ezreit abban, hogy sikeresen tegyék meg felnőtt életük első lépéseit. Ha a sztrájk megvalósul, az "a szervezők, a BKV-szakszervezetek társadalmi felelőtlenségéről és a budapestiek iránti szolidaritásuk hiányáról tanúskodik" - áll a közleményben.
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
KSH: 16,1 százalékkal emelkedtek a bruttó bérek egy év alatt, csökkent a reálkereset

2010-hez képest 2,6-szorosára emelkedett az átlagos kereset - derül ki a KSH adataiból. Teljes cikk

Az öt fő alatti cégek is bekerülnek a KSH keresetstatisztikáiba

2022-ben az 5 fő feletti gyűjtés alapján 2022-ben 516 ezer forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon. Teljes cikk

Lezárult az IT-s startup cégek piaci terjeszkedését támogató Input Program

A program 2006 óta több mint 400 kezdő vállalkozás elindulását segítette. Teljes cikk