Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 éve

Erősítik együttműködésüket a Centrope tagjai a kutatás és a felsőoktatás terén

Szorosabbra kívánják fűzni az együttműködésüket a közlekedés, a művelődés, valamint az oktatás és a tudomány területén az Európai Unió programjai keretében a Centrope csoportba tömörült tartományok és városok, amelyek vezetői hétfőn tárgyaltak a dél-morvaországi Brünnben.

A megbeszéléseken Győr-Moson-Sopron megye, Vác, Dél-Morvaország, Pozsony, a pozsonyi és a nagyszombati régió, Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland térségek tartományi vezetői, illetve néhány ottani település polgármesterei vettek részt - tájékoztatták a rendezők kedden az MTI prágai irodáját.

A szomszédos tartományok elöljárói és a települések polgármesterei megállapodtak abban, hogy támogatni fogják a régiók közlekedési, kulturális és műszaki-tudományos együttműködésének fejlesztését és összekapcsolását.

"A már korábban kidolgozott együttműködési programunkhoz hozzáadtuk a határokon átnyúló együttműködés fejlesztését a kutatás és a felsőoktatás terén" - mondta a találkozó után Roman Onderka brünni polgármester.

"Mindenkitől azt halljuk, hogy a Bécs-Pozsony-Győr háromszög gazdaságilag rendkívül erős egység. Ha ehhez hozzátesszük Brünnt is, még erősebbek leszünk, és ezt ki kell használnunk" - jelentette ki Michael Haupl, Bécs polgármestere.

A Centrope régió Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország területén fekvő egymással szomszédos tartományokat és városokat kapcsolja össze. A csoport tagjai félévente találkoznak, hogy kiértékeljék az előző időszakot és megbeszéljék a jövőbeni tennivalókat.
Follow hrportal_hu on Twitter