Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Eurómilliókat loptak el a spanyol bankárok

Tizenötmillió eurót (4 milliárd 660 millió forint) költöttek el saját célra igazgatók és tanácsadók a harmadik legnagyobb spanyol bank, a Caja Madrid pénzéből 2003 és 2012 között - a kirobbant botrányról a spanyol sajtó csütörtökön számolt be.

Az ABC című napilap online kiadása részletezi, hogy mi mindenre költöttek a bank pénzéből. Éttermekben 3 millió eurót ( 931 millió forint), utazásra 1,5 millió eurót (465 millió forint), hotelekre 800 ezer eurót (248 millió forint), ruhákra 700 ezer eurót (217 millió forint) fizettek ki.

A hatalmas összegekről szóló számlákat tíz év alatt halmozta fel a bank 86 munkatársa, köztük a pénzintézet vezetői, az ellenőrző bizottság tagjai, igazgatók és tanácsadók. Ildefonso Sánchez-Barcoj volt főigazgató 486 500 eurót (150 millió forintot) költött, Miguel Blesa egykori elnök pedig 436 700 eurót (135 millió forint) használt fel a bank pénzéből saját célokra - írja a lap a spanyol korrupció elleni ügyészségtől származó információkra hivatkozva.

Az El Mundo című napilap internetes kiadása szerint fizetéskor a nyilvántartásban nem szereplő hitelkártyákat használtak, amelyek egy létező bankszámlához kapcsolódtak. A banki könyvelésben pedig utólag, kézzel írták át a magánkiadásokról szóló tételeket. Az ügyleteknek az vetett véget, hogy a bankot 2012-ben államosították, ma Bankía néven működik.

Az El País című napilap weboldalán közzétett írásában beszámolt arról, hogy az érintettek közül sokan meglepődtek, amiért a spanyol központi büntetőbíróság, az Audiencia Nacional vizsgálatot folytat az ügyben. Többen állították a lapnak, hogy úgy tudták, törvényes, amit csinálnak. Ennek némileg ellentmond, hogy a bankvezetők közül többen visszautaltak pénzt, összesen 200 ezer eurót (62 millió forint).

A kirobbant botrány miatt csütörtökön leváltották Pablo Abejast, a madridi autonóm közösség gazdasági vezetőjét. Lemondott posztjáról Carmen Cafranga, a Caja Madrid alapítványának elnöke is, aki szintén érintett, 175 000 eurót (54 millió forint) költött el a bank pénzéből az ügyészség szerint.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter