Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Európában 7,5 millió fiatal van munka nélkül

A fiatalok munkanélküliségének csökkentését előmozdítani hivatott úgynevezett ifjúsági garanciaprogramról tartott vitát kedden az Európai Parlament plenáris ülés Strasbourgban.

A 2013-ban útjára indított programról azért vitáztak most az EP képviselői Marianne Thyssen foglalkoztatáspolitikáért felelős uniós biztos részvételével, mert az Európai Bizottság a múlt héten arra tett javaslatot, hogy az uniós forrásból a garancia megvalósítására fordítható összegnek már mintegy harmada, egymilliárd euró 2015-ben felhasználható legyen. A teljes programra az unió hét éves keretköltségvetésében 3,2 milliárd eurót különítettek el az Európai Unió állam- illetve kormányfői, amelyet ugyanekkora összeg egészítenek ki az Európai Szociális Alap forrásaiból.

Az EP sajtószolgálatának közleménye szerint a felszólalók többsége támogatta a fiatalok munkanélküliségét enyhítő projektek finanszírozásának felgyorsítását, ugyanakkor hosszú távú megoldást és strukturális reformok bevezetését szorgalmazta. A képviselők szerint az uniónak minél hamarabb lépnie kell, hiszen a munkanélküli fiatalok száma elérte a 7,5 milliót Európában. A munkanélküliségtől leginkább sújtott dél-európai régiókban a 15 és 24 év közöttiek fele nem talált munkát.

"Európa a fiatalok egész generációját elveszítheti, mert azok nem tudnak saját lábukra állni és kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket" - áll az EP közleményében.

A vita során többen kétségeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a tagállamok hatékonyan használják-e majd fel a rendelkezésre álló uniós forrásokat, és valóban hosszú távra szóló, jó minőségű munkahelyeket hoznak-e létre "átmeneti szépségtapaszok" helyett.

Marianne Thyssen tudatta: az egymilliárd euró 2015-ben való felhasználása azért fontos, mert az ifjúsági garanciaprogram 2013-as elindítása óta kevés tényleges lépés történt. A biztos a projektek szigorú ellenőrzését és értékelését ígérte, és megjegyezte: a források igénybe vétele nincsen hatással az egyéb alapokból érkező pénzek kifizetésére.

Az ifjúsági garanciaprogram célja, hogy minden 25 év alatti fiatal legfeljebb négy hónappal munkahelye elvesztése vagy iskolái befejezése után állást, képzést vagy gyakornoki helyet kapjon. Az EP kommünikéje arra is rávilágít, hogy Magyarország számára e célra tavaly és idén összesen mintegy 100 millió euró áll rendelkezésre az ifjúsági garancia és a szociális alap forrásaiból.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az amerikaiak több mint fele nyugdíjba vonulás után is dolgozna

A felmérésben megkérdezettek több mint fele aggódik az infláció és az anyagi helyzete miatt. Teljes cikk

Megemelték a minimálbért Romániában

Az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint. Teljes cikk

A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban

A szakértők szerint a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékon állt májusban. Teljes cikk