Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Év végén is kétszámjegyű lehet a munkanélküliségi ráta

Szezonális hatások miatt, a vártnak megfelelően romlottak 2010. november és 2011 január között a munkaerőpiaci mutatók Magyarországon az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik látványos javulásra a következő hónapokban sem számítanak, év végén is kétszámjegyű munkanélküliségi rátát várnak.

images

images

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a munkanélküliségi ráta 2010. november és 2011. január között 11,2 százalékra nőtt a megelőző időszaki és az egy évvel korábbi 10,8 százalékról, a munkanélküliek száma 4,0 százalékkal, 474 ezer főre nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma 2010. november és 2011. január között 3 millió 776 ezer fő volt, ami 0,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője kiemelte, hogy erre az időszakra 11,1 százalékos munkanélküliségi rátát jeleztek, 0,1 százalékponttal alacsonyabbat a mértnél. Hangsúlyozta, hogy a vizsgált időszakban erős szezonalitás jellemzi a munkaerőpiacot, általában minden év elején arra lehet számítani, hogy növekszik a munkanélküliek száma, a foglalkoztatottaké pedig csökken. Többnyire március körül van a mélypont a foglalkoztatottságban, ekkor szokott a legmagasabb lenni az munkanélküliségi ráta is.

Kondrát Zsolt látványos javulásra az év hátralévő részében sem számít a munkaerőpiacon, a beruházások alacsony száma és amiatt, hogy a cégeknél jelentős kapacitásfelesleg van. Így nem lesz jelentős munkaerő-kereslet a vállalatoknál, az állam pedig a hiánypálya fenntarthatóságára összepontosít, és ilyenkor az állami szektor nemigen vesz fel újabb munkaerőt.

Az év végéig kétszámjegyű munkanélküliségi rátával számolnak. Jó esetben 10 százalék, rosszabb helyzetben 10,5-11 százalék közötti szinten alakulhat a mutató - mondta Kondrát Zsolt.

Németh Dávid, a ING Bank elemzője is erre az időszakra jellemző a szezonális hatásokra vezette vissza a munkanélküliségi ráta emelkedését. Hozzátette: lassan épül fel a munkaerőpiac, áprilistól folyamatosan, a nyári hónapoktól pedig nagyobb ütemben javul a foglalkoztatottság, ezáltal csökkenhet a munkanélküliség.

Az ING Bank elemzője szerint az idén az év második felében 10,5 alatti, inkább a 10 százalékhoz közelítő munkanélküliségi ráta várható. A foglalkoztatottságon valójában az alulképzett munkaerő képzésével lehetne javítani - mondta Németh Dávid.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter