Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Fehér Ház: havonta 95 ezer munkahelyet lehet teremteni

Az Egyesült Államokban 2010-ben havonta 95 ezer munkahelyet lehet teremteni, miközben a hitelpiaci helyzet feszített marad - olvasható a washingtoni Fehér Ház csütörtökön közzétett gazdasági jelentésében.

Az elnök mellett működő gazdasági tanácsadói testület adatai szerint a Barack Obama által tavaly elfogadott 787 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomag eddig 2 millió állást teremtett vagy mentett meg. Egy évvel ezelőtt, amikor Obama átvette a kormányrudat, még minden hónapban 700 ezerrel csökkent a munkahelyek száma.

"Az elmúlt egy évben elkezdtük az ez irányú munkát, és az előttünk álló évben folytatni fogjuk" - jegyezte meg Obama a kongresszusnak küldött friss beszámolóhoz csatolt levelében. A 462 oldalas jelentés "pozitívnak" ítéli az Obama-kormány első évi gazdasági teljesítményét. A gazdasági tanácsadók kifejezték azon véleményüket: a szavazók valószínűleg Obamát fogják felelőssé tenni a gazdaság gyengeségéért, holott a felelősök valójában a korábbi adminisztrációban és a Wall Street bankárai között keresendők.

Christina Romer, a fehér házi gazdasági tanácsadók vezetője kiemelte: óriási gondok tornyosultak az utóbbi évben a gazdaságban. A pénzügyi krízis és a szörnyű recesszió után olyan hosszú távú problémákat kell kezelni, mint a középosztály stagnáló bevételei, az egekbe szökő egészségügyi kiadások, az oktatásba, az innovációba és a tiszta energiaágazatba történő befektetések. "Egy sor problémával terhelt gazdaságot örököltünk" - mutatott rá a szakértő.

Az ellenzéki republikánusok rögtön bírálták a jelentést, mondván, hogy az nem egyéb, mint a kormányzást színlelő propaganda anyag. "Az Obama-kormány elődjét hibáztatja, miközben a saját bukott programjait és azokat az ideológiai ígéreteit dicsőíti, hogy a kormány szerepét növelni kell" - fogalmazott Eric Cantor, a képviselőházi republikánus frakció egyik vezetője. Véleménye szerint mások hibáztatása helyett a kormánynak nagyobb figyelmet kellene fordítania a kisvállalatok támogatására, a bizonytalanság eloszlatására és a munkahelyteremtésre.

Független elemzők rámutattak: a munkanélküliség aránya havi 95 ezres állásteremtéssel sem fog idén sokkal 10 százalék alá esni, és 2015-ben is 6 százalék körüli lesz. Vagyis meglehetősen lassú lesz a felépülés a recesszióból, amelyben 2007 decembere óta 8,4 millió munkahely szűnt meg. A továbbra is bizonytalan gazdasági kilátások miatt a vállalatok nagyon óvatosan fogják növelni munkahelyeik számát - állapították meg nem kormányzati szakértők.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter