Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

"Feketéző" pedagógusokra vadászik az OMMF

A jogsértő esetek hatékonyabb felderítésében és megelőzésében működik többek között együtt a jövőben az Oktatási Hivatal és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) - az erről szóló megállapodást szerdán írták alá Budapesten.

Az Oktatási Hivatal és az OMMF együttműködésének célja a bejelentések eredményesebb kivizsgálása - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A dokumentum szerint a felek szükség esetén szakmai konzultációkat tartanak, tájékoztatják egymást azon eljárási módokról, amelyek a másik fél munkáját segíthetik.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke az aláírás után az MTI-nek elmondta: több intézményi ellenőrzésnél tapasztalták, hogy szabálytalanul foglalkoztattak pedagógusokat. Ezekben az esetekben a hivatal felszólíthatta az igazgatót a jogsértő állapot megszüntetésére, de további lehetősége az OMMF-nek van. Példaként említette még a Vocational Academy által fenntartott intézményeket, ahol nem fizették rendben a béreket az ott dolgozóknak. Érdemi hatásköre az OH-nak itt sem volt, az OMMF viszont tehet lépéseket.

A megállapodásban rögzítették, hogy amennyiben a saját eljárásuk során olyan adat birtokába kerülnek, amely a másik fél eljárását alapozhatja meg, abban az esetben a jogszabályi rendelkezések szerint továbbítható információt - az adat- és titokvédelmi rendelkezések betartása mellett - átadják, különös tekintettel a jogsértő, a munka biztonságát veszélyeztető foglalkoztatásra. Az együttműködés a két hatóság között központi és regionális szinten egyaránt megvalósul. A kommüniké szerint a megállapodás aláírásával a közigazgatásban példaértékű együttműködés veszi kezdetét két, hatósági jogkört gyakorló szerv között.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter