Megjelent: 10 éve

Félrevezető a 2,5 milliárdos tisztogatásról szóló híradás

Levélben írta meg szakmai észrevételeit Murányi Marcell főszerkesztőnek a Blikk keddi számában "2,5 milliárdos tisztogatás" címmel megjelent írással összefüggésben Dr. Gál András Levente. A közigazgatási államtitkár szerint a cikk címben közölt állítása megalapozatlan, és sérti a hiteles tájékoztatás elvét.

Gál András Levente azt írja: a cikk - bár azt állítja, hogy a "jogellenesen" elbocsátott kormánytisztviselők több mint 2,4 milliárd forintba fognak kerülni a Kormánynak -, ezt semmilyen megbízható adattal vagy számítással nem támasztja alá, ezek hiányában pedig állítása puszta feltételezés, amely alapvetően kétségbe vonja a lap által közölt információk megbízhatóságát.

Az államtitkár emlékeztet arra: a Blikk "jogellenesen" elbocsátott kormánytisztviselőkről ír, márpedig a közös megegyezéssel történő jogviszony-megszüntetés esetén eleve nincs értelme jogellenességről beszélni, hiszen mindkét fél - a munkáltató és a kormánytisztviselő - közös akaratából szűnt meg a jogviszony.

Az államtitkár felhívja a figyelmet arra, hogy a Blikknek a perekre és azok költségeire vonatkozó számításai rendkívül torzak illetve megtévesztőek: a tárcák elleni munkaügyi perek átlagos számát mindösszesen 3 minisztérium adataiból próbálják megbecsülni, míg például a Belügyminisztérium 243, a Külügyminisztérium és a KIM mindössze 4-4 ilyen jogi eljárásban érintett, nem lehet tehát átlagot vonni.

A témával összefüggésben érkezett korábbi újságírói megkeresésekre a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság azt válaszolta: tömeges elbocsátás eddig sem volt és ezután sem lesz a közszférában, ám a bürökratikus és pazarló állami működés megszüntetésére vonatkozó célkitűzésről a kormány nem hajlandó lemondani.

Azt szeretnénk elérni ugyanis, hogy a közigazgatás segítse az állampolgárokat és a gazdaságot ahelyett, hogy kerékkötője legyen a pozitív irányú változásoknak. A II. Gazdasági Akciótervnek az állami szféra kiadáscsökkentését célzó tervei alapján természetes, hogy a túlburjánzó, gazdaságtalanul működő területeken kevesebb, egyéb helyeken pedig több közalkalmazott munkájára lesz szükség.

Azokra a támadásokra válaszul, amelyek szerint politikai célzatú tisztogatások is előforduhatnak, az államtitkárság Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert idézte, aki a július 1-jei Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács, valamint az Országos Önkormányzati Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács közös plenáris ülésén azt mondta: az indoklás nélküli felmentést a Kormány nem politikai tisztogatásra kívánja felhasználni, és kérte a szociális partnereket, hogy ha politikai indíttatású felmentés gyanúját észlelik, azt azonnal jelezzék, hogy az ügyet kivizsgálhassák.

Dr. Gál András Levente közigazgatási államtitkár tájékoztatása szerint mindezidáig a szociális partnerek részéről egyetlen ilyen jelzés sem érkezett a minisztériumokhoz.

Országos Sajtószolgálat
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk