Fidesz: fedjék fel a bértábla tervezett változásait!"/>
Megjelent: 13 éve

Fidesz: fedjék fel a bértábla tervezett változásait!

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy még az önkormányzati választások előtt hozza nyilvánosságra, milyen változtatásokat tervez a közalkalmazotti bértáblában – mondta Révész Máriusz, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján

Révész Máriusz azt mondta: „a Fidesz nevében felszólítom a Gyurcsány-kormányt, hogy szedje össze a bátorságát, és az önkormányzati választás előtt fedje fel világosan és egyértelműen, hogy mire készül a közalkalmazottakkal szemben". Hozzátette: a kiszivárgott hírek szerint a kormány teljes mértékben át akarja alakítani a bértáblát annak érdekében, hogy jelentős forrásokat tudjon kivonni a közszférából.

Mint mondta, több elképzelés szivárgott ki, az egyik szerint a kormány teljesen meg kívánja szüntetni a közalkalmazotti bértáblát, egy másik szerint pedig csökkentené a bértáblában szereplő összegeket, valamint az előrelépések számát is, így nem három-, hanem hatévente lenne béremelés.

Révész Máriusz szerint ez egészen drámai következményekkel járna, a fiatalok számára azért, mert a nem túl magas kezdő fizetés csak hat év elteltével emelkedne először, az idősebbek pedig azért járnának rosszul, mert ha magasabb fizetési osztályba kerülnek, mint amit a megváltoztatott bértábla előírna, akkor hosszú évekre „parkolópályára" kerülnek.

A Gyurcsány-kormány egész egyszerűen „merényletet kíván végrehajtani" a 600 ezer közalkalmazottal szemben – hangsúlyozta a fideszes politikus, aki szerint ezek az intézkedések hosszú időre fagyasztanák be a közalkalmazotti béreket, sokaknak pedig reálbércsökkenéssel is számolniuk kellene.

Mint mondta, a kormány ugyan arra hivatkozással akarja csökkenteni a bértáblázatban szereplő összegeket, hogy legyen pénz a minőségi munka külön díjazására, azonban ezzel csupán egy szinttel lejjebb, az önkormányzatokhoz tolja a konfliktust. Révész Máriusz rámutatott: a közalkalmazotti bértábla eddig is minimálbértáblaként működött, hiszen az önkormányzatoknak lett volna lehetőségük díjazni a minőségi munkát, de ezt forrás híján nem tudták megtenni.

A fideszes politikus úgy vélte, ha a bértáblát a kormány elképzelései szerint módosítanák, az néhány éven belül azt eredményezné, hogy a közalkalmazottak bérei között óriási különbségek alakulnának ki a fenntartó önkormányzatok anyagi helyzetének függvényében. Ezt pedig a Fidesz elfogadhatatlannak tartja – tette hozzá Révész Máriusz.

MSZP: a Fidesz fél a változásoktól

Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese közleményében azt írta: a haladáshoz nem elég csak általában beszélni a reformokról, konkrét lépések megtételére van szükség. „A Fidesz láthatóan erre nem hajlandó, fél mindentől, ami új, és a régi Magyarország sokszor igazságtalan viszonyait szeretné konzerválni. Nemet mond a régiókra, a szonda megfújására, és most úgy tűnik, hogy nemet mond a teljesítményelvre is a közszférában" – tette hozzá.

Mint írta, a közszféra mai rendszerében elsősorban az idő múlásával lehet előbbre jutni: teljesítménnyel, tehetséggel és szorgalommal nem. „A vármegyék és politikusi előjogok pártja csak kampányolni tud, felelősen politizálni nem" – jegyezte meg a kormánypárti politikus.

Révész szerint az MSZP beismerte a második csomagot

Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Kovács Tibor ma nyilvánosan beismerte, hogy a második Gyurcsány csomag keretében fel kívánják számolni a közalkalmazotti fizetések eddigi rendszerét. A közalkalmazottak esetében a törvény eddig is adott lehetőséget a teljesítmény szerinti differenciálásra, csak a fenntartóknak erre nem volt meg a fedezete. Ha a kormány a teljesítményt akarja figyelembe venni a közalkalmazottak esetében, akkor biztosítson pénzt erre. Most azonban arról van szó, hogy a Gyurcsány-kormány jelentős forrásokat kíván kivonni a közszférából a teljesítményelvre történő hivatkozással – reagált a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében Révész Máriusz Kovács Tibor szavaira.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek