Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Foglalkoztatás: le vagyunk maradva uniós szinten

Jók a munkanélküliségi és foglalkoztatási tendenciák, de uniós szinten messze nem ott tartunk, ahol szeretnénk - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára.

images

images

Mintegy tizenegy hónapja úgy nő a foglalkoztatás Magyarországon, hogy a növekedés döntő többségét a versenyszféra adja - jelentette ki Czomba Sándor a Vállalati felelősségvállalás - felelős foglalkoztatás elnevezésű konferencián csütörtökön Budapesten. Elmondta, a 62-63 százalékos lakossági foglalkoztatási ráta óriási eredmény, de az uniós elvárás 75 százalék - jelezte.

Czomba Sándor elmondta: 2010-hez képest a 15-24 éves fiatalok foglalkoztatása 40-50 ezerrel javult. 2012 végén jött be az első munkahely garancia program, onnantól kezdve elkezdett nőni a foglalkoztatás a fiatalok esetében is - mondta. Az uniós átlag itt 32,3 százalék, a magyar 23,1 százalék, ezt kell folyamatosan közelíteni az uniós szinthez - jegyezte meg.

Kifejtette, sok munkalehetőségtől a tapasztalat hiánya miatt esnek el a fiatalok. Ezért az első részletben 2016 júniusáig összesen 40 milliárd forintot fordítanak az ifjúsági garancia programra - közölte. Ebből mintegy 40 ezer, 6 hónapnál hosszabb ideig a munkanélküli regiszterben lévő fiatalt szeretnének megszólítani, elhelyezni, képzést biztosítani számukra - jelentette ki.

Az ifjúsági garancia programmal az uniónak az a célja, hogy a 25 év alatti fiatalokat a munkanélkülivé válástól számított 4 hónapon belül valamilyen aktív foglalkoztatáspolitikai eszközzel szólítsák meg, színvonalas állásajánlatot kapjanak, vagy képzésben részesüljenek - mondta Czomba Sándor.

A magyar kormány már számos, kifejezetten fiatalokra koncentráló intézkedést tett - mondta. Magyarországon a 25 éven alattiak tanulás melletti munkavégzése azonban klasszisokkal alacsonyabb szinten van, mint tőlünk nyugatra, ezért ezen a területen is van feladatunk - mondta az államtitkár.

Az első munkahely garancia programmal kapcsolatban az államtitkár megjegyezte: a végén a programban részt vevő fiatalok több mint fele ugyanott dolgozott, de már állami támogatás nélkül. Ma is több mint 16 ezren vesznek részt a programban - tette hozzá.

Czomba Sándor kitért a munkahelyvédelmi akciótervre, amely amellett, hogy megőrizte a munkahelyeket, újakat is generált. Az indulás óta a program keretében mintegy 100 millió forint maradt a vállalatoknál - mondta.

Aláhúzta, a tartós munkanélküliség az egyik legsúlyosabb probléma. A több éve munkanélküli embereknek szinte lehetetlen automatikusan az elsődleges munkaerőpiacra kimenni, mivel nincsenek rá felkészülve - jegyezte meg. A munkanélküliség leküzdésében az is gondot okoz, hogy a magyar munkaerő mobilitása a nullához közelít - mondta Czomba Sándor.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter