Megjelent: 14 éve

Folytatódik a sikeres vasúti közmunka-program

Tartós munkanélküliek bevonásával a MÁV ZRt. és az FMM 2006-ban is folytatja a vasutak környezetének rendbetételét.

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, és Gaál Gyula, a MÁV ZRt. elnök-vezérigazgatója egy milliárd forint értékű együttműködési megállapodást írt alá, ami lehetővé teszi 2006-ban is, hogy tartós munkanélküliek bevonásával közmunkaprogram induljon a vasútvonalak megtisztítására.

A szaktárca vezetője a megállapodás aláírása alkalmából elmondta, hogy 2002. óta többszörösére, két milliárdról több mint 10 milliárd forintra emelkedett a közmunkára fordítható források nagysága. A megnövekedett állami tehervállalás mellett a vasúti, a vízügyi, az erdészeti társaságok és más területek bekapcsolódásának köszönhetően bővültek a foglalkoztatási lehetőségek ezen a téren. Csizmár Gábor kiemelte: idén a rendelkezésre álló támogatások révén összesen 35 ezer ember juthat közmunkával jövedelemhez, 6-8 hónapon keresztül, napi 6-8 órás munkavégzéssel. Folytatódnak a korábbi években indított sikeres programok, a vasúton kívül a belvízi és árvízi védekezésben, a parlagfű-mentesítésben és az autópálya-építéshez kapcsolódva.

Gaál Gyula elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a vasúti közmunkaprogram mindenki számára előnyös. Ezeket a feladatokat mindenképpen el kellene végezni, hiszen a kommunális hulladék eltakarításán kívül közmunkával biztosítják a vasúti pálya belátását, irtják a parlagfüvet, tehát biztonsági és egészségügyi szempontból is fontos a program. A tavalyi sikerekre alapozva az idén a fővárosban és kilenc megyében mintegy 1300 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség.

Adatok, tények a vasúti közmunka-programról
2005-ben a Balaton mellett 71 településről 526 közmunkás dolgozott a vasútvonalak megtisztításán, az átjárók beláthatóságának javításán. Jellemzően nemcsak a pálya 2-2 méteres környékét tisztították meg, hanem szélesebb sávokat is. Mindenütt elvégezték a parlagfűirtást a vasút mellett. A borsodi, a nógrádi és a békési vasúti program azonos nagyságrendű, 50-50 millió forintos volt. 167-167 közmunkást foglalkoztattak mindhárom megyében. A közmunkákat önkormányzati alapítású közhasznú társaságok szervezték. Figyelembe véve a cserélődést, 200-200 embernek adtak három hónapra munkát. A programokhoz a vasút a szakmai irányítás mellett szállítással és helyenként szerszámokkal is hozzájárult. Az együttműködést a helybéli vasutasokkal minden pályázó kitűnőnek, zökkenőmentesnek ítéli.

2006-ban a vasúttal közös programok összértéke eléri az egymilliárdot: az aláírt megállapodás 500 millió forint MÁV-forrásról és hasonló nagyágú FMM-forrásról szól. Még februárban megjelennek a konkrét pályázati felhívások. Március közepétől - illetve, ahogy az idő engedi, mintegy 1300 ember kaphat félévi közmunka-lehetőséget a vasutak mentén.

A vasúttal közös programok 3 csoportba sorolhatók:
- Az idegenforgalom miatt kiemelt területek közül folytatódik a balatoni, a Tisza-tavi program, itt tartani kell a tavalyi színvonalat. A Velencei-tó környékén is átfogó tisztasági program indul. Az önkormányzati és állami utak, parkok rendbetétele és a tó legalább másfél kilométeres körzetének a parlagfű-mentesítése a cél. Ide kapcsolódik a vasútvonalak megtisztítása is.
- A vidéki helyszínek közül Borsod, Békés és Nógrád megye mellé csatlakozik Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar, Tolna és Baranya megye is.
- A legnagyobb programnak a budapesti ígérkezik, mind létszámban, mind ráfordításban (225 ember, és kb. 230 millió Ft).Több év mulasztását kell pótolni a fővárost átszelő vasútvonalak és pályaudvarok rendbetételével, a felgyűlt hulladék elszállításával. Ez tipikus guruló program lesz, hiszen a munkanélkülieket a főváros 30-40 kilométeres körzetéből toborozzák, és Budapest megtisztítása után a közmunkások a lakóhelyeikre vezető vasútvonalak mentén folytatják a munkát.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek