Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Folytatódnak a tárgyalások a bérajánlásról, a szakszervezetek 4-5,2 százalékot szeretnének

A jövő héten folytatódnak a szakszervezek és a munkaadók közötti tárgyalások a 2013-as bérajánlásról; a munkavállalói érdekképviseletek 4-5,2 százalék közötti ajánlást fogadnának el - közölte a Liga Szakszervezetek kedden. A VOSZ ugyanakkor nem ír alá országos bérajánlást.

images

A Liga szerint közel az egyezség, már csak egy szervezeten, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségén (VOSZ) múlik a konszenzus.

A szakszervezetek azt javasolták a munkaadóknak, hogy egy 4 és 5,2 százalék közötti országos bérajánlást fogadjanak el, amelyet az aktuális foglalkoztatottsági viszonyok, a vállalatok jövedelmezősége, a bérstruktúra, valamint a piaci kilátások alapján súlyozhatnának az egyes munkáltatók - olvasható a közleményben.

A munkavállalói oldal a csökkenő inflációs kilátások miatt alacsonyabb kezdőértéket is elfogadhatónak tart, amennyiben az még biztosítja a reálkeresetek megőrzését.

A Liga beszámolója szerint a munkaadók ugyanakkor továbbra is megosztottak: az MGYOSZ és az ÁFEOSZ-Coop szövetség késznek mutatkozik a reálkereseti pozíció megőrzését biztosító országos bérajánlás elfogadására, ám "a VOSZ továbbra is elzárkózik a konszenzusos javaslat elfogadásától".

A Liga hangsúlyozza, hogy a munkavállalói oldal kiemelten fontosnak tartja a közös bérajánlás kérdését, ezért a tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a témával kapcsolatban azt mondta kedden az MTI-nek, hogy álláspontjuk szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben, a mostani kilátásokkal nem indokolt országos bérajánlás elfogadása. Kifejtette, hogy tavaly is erőn felül "mentek bele" a minimálbér-emelésbe, mostanra pedig a recesszió tartóssá válásával "elfogyott a levegő" a vállalkozások körül.

Még egy ágazatra sem tanácsos kiadni általános bérajánlást az abban működő cégek különböző helyzete miatt, nemhogy országos ajánlást elfogadni - vélekedett a főtitkár. Hozzátette, hogy ha egy vállalkozás tud bért fejleszteni, akkor az pozitívum, de nem akarják megkötni minden vállalkozás kezét az ajánlással.

A VOSZ nem ír alá országos bérajánlást, de az egyeztetéseken részt vesznek, mivel tárgyalni mindig kell - jelentette ki Dávid Ferenc.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter