kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Folytatódnak a tárgyalások a bérajánlásról, a szakszervezetek 4-5,2 százalékot szeretnének

A jövő héten folytatódnak a szakszervezek és a munkaadók közötti tárgyalások a 2013-as bérajánlásról; a munkavállalói érdekképviseletek 4-5,2 százalék közötti ajánlást fogadnának el - közölte a Liga Szakszervezetek kedden. A VOSZ ugyanakkor nem ír alá országos bérajánlást.

images

A Liga szerint közel az egyezség, már csak egy szervezeten, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségén (VOSZ) múlik a konszenzus.

A szakszervezetek azt javasolták a munkaadóknak, hogy egy 4 és 5,2 százalék közötti országos bérajánlást fogadjanak el, amelyet az aktuális foglalkoztatottsági viszonyok, a vállalatok jövedelmezősége, a bérstruktúra, valamint a piaci kilátások alapján súlyozhatnának az egyes munkáltatók - olvasható a közleményben.

A munkavállalói oldal a csökkenő inflációs kilátások miatt alacsonyabb kezdőértéket is elfogadhatónak tart, amennyiben az még biztosítja a reálkeresetek megőrzését.

A Liga beszámolója szerint a munkaadók ugyanakkor továbbra is megosztottak: az MGYOSZ és az ÁFEOSZ-Coop szövetség késznek mutatkozik a reálkereseti pozíció megőrzését biztosító országos bérajánlás elfogadására, ám "a VOSZ továbbra is elzárkózik a konszenzusos javaslat elfogadásától".

A Liga hangsúlyozza, hogy a munkavállalói oldal kiemelten fontosnak tartja a közös bérajánlás kérdését, ezért a tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a témával kapcsolatban azt mondta kedden az MTI-nek, hogy álláspontjuk szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben, a mostani kilátásokkal nem indokolt országos bérajánlás elfogadása. Kifejtette, hogy tavaly is erőn felül "mentek bele" a minimálbér-emelésbe, mostanra pedig a recesszió tartóssá válásával "elfogyott a levegő" a vállalkozások körül.

Még egy ágazatra sem tanácsos kiadni általános bérajánlást az abban működő cégek különböző helyzete miatt, nemhogy országos ajánlást elfogadni - vélekedett a főtitkár. Hozzátette, hogy ha egy vállalkozás tud bért fejleszteni, akkor az pozitívum, de nem akarják megkötni minden vállalkozás kezét az ajánlással.

A VOSZ nem ír alá országos bérajánlást, de az egyeztetéseken részt vesznek, mivel tárgyalni mindig kell - jelentette ki Dávid Ferenc.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk