Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 hónapja

Francia gigasztrájk: Három hétig tartó blokád után kezdik felvenni a munkát az olajfinomítók dolgozói

Három hétig tartó blokád után a TotalEnergies francia olajipari vállalat egyik finomítójában október 19-én szerdán felvették a munkát a sztrájkolók, és bár a cég más létesítményeiben folytatódott a fizetésemelésekért meghirdetett munkabeszüntetés, a töltőállomásokon javulni kezdett az üzemanyag-ellátás.

images

A sztrájkot meghirdető CGT szakszervezet jelentette be, hogy a TotalEnergies egyik olajfinomítójában a nyugat-franciaországi Donges-ban véget ért a tiltakozás, négy másik létesítményben viszont folytatódott. A nyolc francia olajfinomítóból öt tartozik a TotalEnergies-hez. 

A TotalEnergies vezetősége a kormány nyomására múlt héten megállapodott a többségi szakszervezetek képviselőivel a 7 százalékos béremelésről novembertől, valamint 3 és 6 ezer euró közötti rendkívüli bónusz kifizetéséről minden munkavállalónak. 

A sztrájkot meghirdető CGT szakszervezet azonban - amely 10 százalékos fizetésemelést követelt, 7 százalékot az inflációra, 3 százalékot pedig a cég által az első fél évben elkönyvelt 10,6 milliárd eurós nyereség igazságosabb elosztásaként - nem írta alá a megállapodást, és a sztrájk folytatására buzdította a dolgozókat. 

A szakszervezet szerdán viszont ajánlatot tett "a megmozdulás befejezésére" a TotalEnergies vezetőségének, amelyet az visszautasított a CGT szerint. Az olajvállalat az AFP hírügynökségnek ezt azonban nem erősítette meg.  

Az ajánlat új munkahelyekről és beruházásokról szólt, valamint "helyi tárgyalásokról a sztrájkolók specifikus problémáiról". A CGT arra is garanciát kért, hogy nem fogják retorziók érni a sztrájkolókat. 

A kormány összesítése szerint a benzinkutak 20 százalékánál van hiány legalább egyik üzemanyagból, míg az arány a hétvégén 30 százalék volt.  "A helyzet egyértelműen javul" - jelentette ki Élisabeth Borne miniszterelnök. 

Az ellátás javítása érdekében a kormány továbbra is hatóságilag kötelez egyes sztrájkoló olajipari dolgozókat a munkafelvételre, arra hivatkozva, hogy a megállapodás megszületett a fizetésemelésekről. 

Patrick Pouyanné, a TotalEnergies elnök-vezérigazgatója, aki a sztrájk szeptember 27-i kezdete óta nem szólalt meg, kedden nyilvánosan kijelentette, hogy belefáradt azt hallgatni folyton, hogy a fizetése 52 százalékkal emelkedett egy év alatt, miközben 2017 óta állandó összegű a fizetése, és alacsonyabb, mint más európai és amerikai vállalatigazgatóknak. A kormány szerdán azt kérte tőle, hogy inkább az általa vezetett cégen belüli szociális párbeszédet oldja meg.

 

  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek